HomeHL-9Πρόβα … φθινοπώρου θα κάνει αύριο ο καιρός στην Κρήτη

Πρόβα … φθινοπώρου θα κάνει αύριο ο καιρός στην Κρήτη

Τι λέει ο Μ. Λέκκας για τη μεταβολή των καιρικών συνθηκών που αναμένονται την Τρίτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αξιοσημείωτη μεταβολή του καιρού αναμένεται αύριο Τρίτη, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα τα κυριότερα χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού θα είναι οι κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις, οι πολύ ισχυροί άνεμοι και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα:

«Το πιο πρόσφατο μήνυμα που έλαβα από κάποιο συντοπίτη μας που ασχολείται με τα Μερομήνια έλεγε «και ο Αύγουστος έχει ένα καλό νερό και ο Σεπτέμβρης πλια (περισσότερα)» φαίνεται να επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο.

Αν και τα προγνωστικά δεδομένα μετά το 15Αύγουστο έδειχναν μια χαρακτηριστική ευστάθεια στην ατμόσφαιρα με τις καλές καιρικές συνθήκες να διατηρούνται έως και τα  τέλη του μήνα, σταδιακά τα νεότερα δεδομένα έρχονται δυναμικά να μας εμφανίσουν μία πρόσκαιρη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, σαν να θέλουν να επιβεβαιώσουν την παραδοσιακή τεχνική.

Βροχές όμως σημειώθηκαν στα Δυτικά των Χανίων, έστω και πρόσκαιρες, την Κυριακή το πρωί και σήμερα Δευτέρα, χαρακτηριστικά καταγράφηκαν 5 χιλιοστά ύψος βροχής στο Έλος Χανίων για την Κυριακή με ασθενέστερες βροχές να σημειώνονται στις υπόλοιπες δυτικές περιοχές των Χανίων, ενώ σήμερα Δευτέρα καταγράφηκαν 3,2 χιλιοστά στον Πλατανιά Χανίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα διέρχεται πάνω από τη χώρα μας μία διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα ενώ ταυτόχρονα αποκαθίσταται από αύριο Τρίτη το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο καθώς επίσης και μία ψυχρότερη αέρια μάζα στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει το σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα και ήδη εκδηλώνονται φαινόμενα και τοπικές καταιγίδες στις δυτικές και ανατολικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν και νοτιότερα τις επόμενες ώρες. Η αλλαγή αυτή του καιρού θα επηρεάσει και το νησί μας από αύριο Τρίτη.

Από νωρίς το πρωί θα εμφανισθούν νεφώσεις στις δυτικές και βόρειες περιοχές ολόκληρης της Κρήτης και πολύ γρήγορα θα ξεκινήσουν και οι βροχές. Κατά τόπους οι βροχές θα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα ενώ υπάρχει και η πιθανότητα να εμφανισθούν και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά, τα οποία θα κάνουν την εμφάνιση τους και στα νότια τμήματα της Κρήτης, θα έχουν παροδικό χαρακτήρα και προς το βράδυ αναμένεται πρόσκαιρη ύφεση τους.

Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση του στα βόρεια του νησιού να φθάνει τα 4 έως και τα 5 Μποφώρ προκαλώντας και αυξημένο κυματισμό στις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Τοπικά σε νότια τμήματα του νησιού η ένταση των ανέμων θα φθάσει έως και τα 6 Μποφώρ, πάντα από Βόρειες διευθύνσεις. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει με την ελάχιστη να κυμαίνεται στους 21 έως 23 ⁰C, σε μεγαλύτερα υψόμετρα θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη, ενώ οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν στους 28 ⁰C στα βόρεια τμήματα του νησιού και στα νότια έως και τους 31 ⁰C.

Την Τετάρτη το πρωί αναμένεται να έχουμε και πάλι νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες ενώ θα σημειωθούν και τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι όμως αναμένεται γενικά βελτίωση του καιρού σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι Βόρειοι άνεμοι θα διατηρηθούν ενισχυμένοι καθώς και ο κυματισμός στις βόρειες ακτές του νησιού θα είναι αρκετά έντονος.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Από την Πέμπτη αποκαθίσταται και πάλι ο καλοκαιρινός, καλός καιρός για την Κρήτη με τους Βόρειους ανέμους να εξασθενούν σταδιακά, ενώ η θερμοκρασία αν και θα σημειώνει λίγο υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω και της ηλιοφάνειας, το βράδυ όμως θα επιστρέφει σε χαμηλά επίπεδα θυμίζοντας μας ότι το φθινόπωρο έρχεται.

Δεν αναμένεται πάντως να δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες από την ενίσχυση των ανέμων για αύριο Τρίτη καθώς και την Τετάρτη».

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση