HomeΚΡΗΤΗΠλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Εμμ. Ξυλούρη

Πλήθος κόσμου στα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Εμμ. Ξυλούρη

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων επί Τουρκοκρατίας στην Κρήτη Εμμανουήλ Ξυλούρη “Τζιτζη” έγιναν σήμερα στα Ανώγεια παρουσία Αρχών και πλήθους κόσμου από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Διοικητή του Ναυστάθμου Κρήτης Γιώργο Αγραφιώτη ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη.

Στον διαμορφωμένο χώρο όπου τοποθετήθηκε η προτομή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη, Βουλευτές, Εκπροσώπους του Στρατού, της Αυτοδιοίκησης, Αντιστασιακών οργανώσεων, τοπικούς φορείς, εκπροσώπους της οικογένειας Ξυλούρη, ενώ για την σημαντικότητα της δράσης και της προσφοράς του Οπλαρχηγού μίλησαν ο Ιστορικός Γιώργος Καλογεράκης, ο Δήμαρχος Ανωγείων Μανόλης Καλλέργης, ο πρώην Δήμαρχος Ανωγείων Νίκος Ξυλούρης και διαβάστηκε χαιρετισμός του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

«Με σεβασμό αποτίνουμε φόρο τιμής στον Εμμανουήλ Ξυλούρη, τον γενναίο Κρητικό Οπλαρχηγό από τα Ανώγεια για την πολυσήμαντη δράση και προσφορά του στις Κρητικές Επαναστάσεις επί Τουρκοκρατίας», τόνισαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Αρχών, προσθέτοντας παράλληλα, ότι με τη δράση του και τον αγώνα του άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες στις νεότερες γενιές με διαχρονικά τα μηνύματα, της Ενότητας, της Αλληλεγγύης, της Ελευθερίας για πρόοδο στον τόπο μας. Η προτομή, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην Δήμαρχος Ν. Ξυλούρης, είναι παράλληλα το σύμβολο του χρέους για αξίες και ιδανικά και ότι ο Οπλαρχηγός, πρόγονος της οικογένειας έχει ανεβάσει πολύ υψηλά τον πήχη, ενώ οι αγώνες και τα διδάγματα του αποτελούν φωτεινό φάρο για όλους. Με μαντινάδα αναφέρθηκε στην τελετή ο γνωστός Ανωγειανός μαντιναδολόγος Αριστείδης Χαιρέτης, λέγοντας:

«Τζιτζη ο χρόνος δεν μπορεί την δόξα να σου πάρει

χαλάλι σου είναι η τιμή γιατί ήσουν παλικάρι».

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων οργανώθηκε με επιτυχία από την οικογένεια των Ξυλούρηδων και τον Δήμο Ανωγείων.

apokalypthria-protomh8

Διαφήμιση
Διαφήμιση