HomeHL-9Η μόλυνση στον Καρτερό στην… Βουλή

Η μόλυνση στον Καρτερό στην… Βουλή

Με ερώτηση του Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το θέμα που πρώτο αποκάλυψε το cretapost για την μόλυνση στον Καρτερό η οποία ήρθε στο φως από την θαλάσσια ρύπανση που παρατηρήθηκε στην Φλώριδα έφτασε μέχρι και την… Βουλή.

Με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς ποιος είναι ο σχεδιασμός για την άμεση εξάλειψη του προβλήματος ενώ ζητά να μάθει και τα αίτια της ρύπανσης που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Αυτό είναι το σημείο όπου πέρασαν τα λύματα από τον ποταμό στην θάλασσα με αποτέλεσμα την ρύπανσή της.
Αυτό είναι το σημείο όπου πέρασαν τα λύματα από τον ποταμό στην θάλασσα με αποτέλεσμα την ρύπανσή της.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Αυγενάκη:

Την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής του Καρτερού Ηρακλείου έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα εστίες μόλυνσης στην ευρύτερη περιοχή, με την ρύπανση να εκτείνεται από τη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, μέχρι την παραλία συμπεριλαμβανημένων των θαλάσσιων υδάτων.  Ενώ, η αγωνία των κατοίκων αυξάνεται κάθε μέρα που περνά, καθώς, ακόμη, μετά από έναν σχεδόν μήνα από την εκδήλωση του φαινομένου, κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή πηγή της μόλυνσης, και κυρίως τις επιπτώσεις για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Πιο αναλυτικά, τον περασμένο Ιούλιο, κατόπιν καταγγελιών κατοίκων, άνδρες του Λιμενικού και στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας προέβησαν σε συλλογή δειγμάτων νερού, κατά τη διάρκεια αυτοψίας στην συγκεκριμένη περιοχή. Με βάση το πόρισμα και την εισήγηση των αρμοδίων αρχών, απαγορεύθηκε η κολύμβηση στην παραλία του Καρτερού με την υπ’ αριθμόν 173915/27-7-2018 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου.

Στη συνέχεια, επιτόπια έρευνα ανέδειξε ότι η μόλυνση προκλήθηκε από διαρροή που υπέστη ένας τσιμεντένιος αγωγός ομβρίων στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. Προσδιορίστηκε δηλαδή, γεωγραφικά μόνο, η πηγή της ρύπανσης, χωρίς να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την ακριβή πηγή της μόλυνσης, τις επιπτώσεις, τις ποσότητες ρυπογόνων υδάτων που διείσδυσαν στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την αιτία των διαρροών.

Μετά από νεότερους ελέγχους των θαλάσσιων υδάτων καθ’ ύλην αρμοδίων υπηρεσιών, επήλθε η άρση της απαγόρευσης κολύμβησης, σύμφωνα με την με αρ. πρωτ. 177550/2-8-2018 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου. Οι κάτοικοι όμως, εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις του φαινομένου.

Η εκροή αποβλήτων έχει σταματήσει, ωστόσο η απειλή για τη δημόσια υγεία εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς εστίες με λιμνάζοντα ύδατα παραμένουν προσελκύοντας σμήνη κουνουπιών, με περίοικους και επισκέπτες να έχουν υποστεί μολύνσεις από τα τσιμπήματά τους.

Για ακόμη μία φορά, η κρατική μηχανή υπολειτουργεί αποτυγχάνοντας να προστατέψει τους πολίτες, αλλά και το περιβάλλον σε μια περίοδο που τα ανακλαστικά της θα έσπερε να είναι ιδιαίτερα αυξημένα, δεδομένης της αυξανομένης επισκεψιμότητας ντόπιων και τουριστών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

  1. Ποια είναι τα αίτια της ρύπανσης και κατά πόσο είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να εντοπισθούν οι υπαίτιοι και να αποδοθούν ευθύνες;
  3. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την άμεση εξάλειψη του προβλήματος και την διασφάλιση αποφυγής αντίστοιχων καταστάσεων στο μέλλον;
Διαφήμιση
Διαφήμιση