HomeΚΟΣΜΟΣΤρέλα στη Βραζιλία: Ο Λούλα πρώτος στις δημοσκοπήσεις, μέσα από τη φυλακή

Τρέλα στη Βραζιλία: Ο Λούλα πρώτος στις δημοσκοπήσεις, μέσα από τη φυλακή

Ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας και πρώην εμβληματική φιγούρα της αριστεράς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά, είναι πρώτος στις δημοσκοπήσεις με 40% πρόθεση ψήφου.

Αυτό σημαίνει ότι 57 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι είναι έτοιμοι να ξαναψηφίσουν κάποιον που υπήρξε πρόεδρός τους (2003-2010) αλλά καταδικάστηκε για δωροδοκία και διαφθορά εκατομμυρίων.
Από τον περασμένο Απρίλιο, εκτός από τους φύλακες και κάποιους σπάνιους επισκέπτες, κανείς δεν είδε ή άκουσε τον Λουίζ Ινάσιο ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στο νότο της Βραζιλίας 12 ετών, για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτός ο ρήτορας της αριστεράς, έχει χάσει το δικαίωμα λόγου: δεν δικαιούται πια να εκφράζεται παρά μόνο γραπτά. Παρότι ο ίδιος δηλώνει υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον προσεχή Οκτώβριο, εντούτοις δεν έχει δικαίωμα εκλογής.

Ωστόσο, τρεις δημοσκοπήσεις του δίνουν 37-39% των ψήφων, δηλαδή 10 μονάδες πάνω από τον περασμένο Ιούνιο, την ώρα που η δικαιοσύνη θα του αφαιρέσει επίσημα το δικαίωμα εκλογής στις 17 Σεπτεμβρίου.

Πώς ο Λούλα κατορθώνει να πάρει τέτοια ποσοστά, ενώ δεν έχει δικαίωμα λόγου και είναι κλεισμένος σε τέσσερις τοίχους μιας φυλακής;
«Ο λαός θέλει τον Λούλα», δηλώνει το Εργατικό Κόμμα (ΡΤ) από το οποίο προέρχεται ο 72χρονος Λούλα. «Ο Λούλα αυξάνει τα ποσοστά γιατί είναι γνωστός, τους άλλους υποψηφίους δεν τους ξέρουν», εκτός από τον Jair Bolsonaro, έναν ακραίο ακροδεξιό πολιτικό, ο οποίος έρχεται δεύτερος σε όλες τις δημοσκοπήσεις
Ενώ οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Οκτωβρίου, το 28% των ψηφοφόρων δηλώνουν αναποφάσιστοι αν ο Λούλα δεν είναι υποψήφιος.
Αντικαταστάτης του είναι ο Fernando Haddad, πρώην δήμαρχος του Σάο Πάολο, ο οποίος συγκεντρώνει μόνο 4% της πρόθεσης ψήφου, στην τελευταία δημοσκόπηση. Μόνο το 31% των ψηφοφόρων του Λούλα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον πρώην δήμαρχο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση