HomeHL-GreeceΤουρκικό ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας: Η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Ελλάδας: Η Αθήνα παραβιάζει τη Συνθήκη της Γενεύης

Με την παροχή ασύλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οργή προκάλεσε στην Αγκυρα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χορηγήσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση «σκανδαλώδη» και κάνει λόγο για παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας αναφορικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της Συνθήκης της Γενεύης αναφορικά με το καθεστώς των προσφύγων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας υπέγραψε μια άλλη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας την αντίρρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάντσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπηματικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, αλλά συνιστά παραβίαση και της Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων.

Απορρίπτοντας την έκδοση των πραξικοπηματιών προδοτών, η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν άλλο στη χώρα τους να παράσχουν ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες, να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη δικαστική τους κρίση, παραβιάζοντας ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, με τη λήψη παράνομων αποφάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν ζητά η απόφαση να απορριφθεί απ’ όλες τις πλευρές και από την ΕΕ.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και την χαρακτηρίζει ως μια ασφαλή χώρα για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση