HomeHL-9Αυτό είναι ολόκληρο το πόρισμα για τα εγκληματικά λάθη στο Μάτι

Αυτό είναι ολόκληρο το πόρισμα για τα εγκληματικά λάθη στο Μάτι

Τι οδήγησε στους 96 νεκρούς της 23ης Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια σειρά από σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, διαπιστώνει στο πόρισμά του ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε από δύο οικογένειες θυμάτων, προκειμένου να ρίξει φως στο τι έγινε ή δεν έγινε, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 96 νεκρούς στο Μάτι.

Το 80σέλιδο πόρισμα για τις ευθύνες της φονικής πυγκαγιάς στο Μάτι, κατατέθηκε σήμερα στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, από τον αντιστράτηγο ε.α Ανδριανό ΓΚουρμπάτση, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατα εντολήν δυο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα.

Ο πραγματογνώμονας αναφέρει πως οταν φτασουν στα χέρια του όλα τα στοιχεία θα επανελθει με νεότερη συμπληρωματική αναφορά.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στο πολυσέλιδο πόρισμά του, αναφέρεται:

Στις παραλείψεις για την συλλογή των ξερόχορτων
Στο γεγονός ότι στην Ανατολική Αττική είχαν απομείνει λίγα πυροσβεστικά οχήματα
Στον μη συντονισμό του κυκλοφοριακού κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς
Στην μη εφαρμογή έκτακτου σχεδίου λόγω κατάστασης ανάγκης

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΓΚΟΥΡΜΠΑΤΣΗ

ΑΠΟ ΑΜΕΛΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Σε «αμελή ανθρώπινη συμπεριφορά» οδηγούν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο εμπειρογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ως προς τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, κάτοικος της περιοχής επιχείρησε να κάψει χόρτα και κλαδιά αλλά «το πιθανότερο δεν έσβησε αποτελεσματικά, δηλαδή με επάρκεια ποσότητας νερού καθώς και κάλυψη με ικανή ποσότητα χώματος, τα υπολείμματα της καύσης και με την ενίσχυση των ανέμων τις μεσημβρινές-μεταμεσημβρινές ώρες… ανέφλεξαν (πυροδότησαν) την παρακείμενη καύσιμη ύλη χαμηλού κυρίως ύψους (κυρίως ξερά χόρτα, αλλά και μικρό διάσπαρτο αριθμό πεύκων)».

Ο κ. Γκουρμπάτσης απορρίπτει το ενδεχόμενο την πυρκαγιά να προκάλεσε καλώδιο της ΔΕΗ: «Δυτικά από το σημείο εκκίνησης της πυρκαγιάς υπάρχει κατοικία, έξω από την οποία υπάρχει κολόνα της ΔΕΗ και διέρχονται αγωγοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, δεν ευθύνονται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο ως άνω σημείο εκκίνησης».

Εντοπίζει το σημείο έναρξής της σε (ανοιχτό) οικοπεδικό χώρο επί της οδού Ανδρούτσου (χωματόδρομος) και σε απόσταση περίπου 50 – 70 μέτρων από τη συμβολή αυτής με την οδό Πλαστήρα στη περιοχή Νταού Πεντέλης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Μια σειρά από σοβαρά εγκληματικά λάθη, ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας, όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά παραπάνω, σε συνδυασμό και με τις όποιες στρεβλώσεις εντοπίστηκαν κατά την οργανωτική δομή και λειτουργία του και καταγράφηκαν παραπάνω στο σύστημα πολιτικής προστασίας, είχαν σαν αποτέλεσμα από κοινού και συνδυαστικά να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό και επίπεδο την επιχειρησιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα γενικά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ειδικά του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού και συνακόλουθα όλων των άλλων επιχειρησιακά εμπλεκομένων δυνάμεων πολιτικής προστασίας που συνέδραμαν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, που είναι θεσμικά και νομικά υπεύθυνος για την ασφάλεια και προστασία της ζωής και σωματικής ακεραιότητας καθώς και της περιουσίας των πολιτών, και ως εκ τούτου να οδηγήσουν κατ΄ άμεσο ή έμμεσο τρόπο ή να επηρεάσουν σημαντικά και ουσιωδώς καθώς και σε αιτιώδη συνάφεια και σχέση αυτών με τις απώλειες και επιπτώσεις του καταστροφικού αυτού φαινομένου, ήτοι την μέχρι σήμερα απώλεια των 96 ανθρώπων, το σοβαρό τραυματισμό άλλων 31 καθώς πολύ σοβαρές ζημιές σε υποδομές, δομές και γενικά περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον (καμένη δασική έκταση περίπου 13.620 στρέμματα εκ των οποίων τα 6.934 αφορούν οικιστικές περιοχές και τα λοιπά 5.825 δάση και δασικές εκτάσεις), από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 23η Ιουλίου 2018 και ώρα Ω/16:49 μμ στην περιοχή Νταού Πεντέλης, η οποία εξαπλώθηκε στην ευρύτερη περιοχή Καλλιτεχνούπολης – Νέου Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνος της Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.

star.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση