HomeHL-9Ο ESM χαιρετίζει την ολοκλήρωση του μνημονίου

Ο ESM χαιρετίζει την ολοκλήρωση του μνημονίου

«Θα είμαστε μαζί ως την πλήρη εξόφληση των δανείων»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Με δάνεια 190,8 δις ευρώ, ο EFSF- ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας», τονίζει σε ένα πολυσέλιδο «αποχαιρετιστήριο» αφιέρωμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης στην αυγή της 20ης Αυγούστου, σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό ξεπερνά το ΑΕΠ της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι η πέμπτη χώρα μετά από την Ιρλανδία, την  Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, η οποία εξέρχεται από τα προγράμματα του EFSF και του ESM. Δεδομένου ότι ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της χώρας, διακρατώντας το 55% του ελληνικού δημοσίου Χρέους, τα συμφέροντά μας είναι «δεμένα» με αυτά της Ελλάδας», επισημαίνει ο Κ. Ρέγκλινγκ, χαιρετίζοντας την έξοδο της χώρας από την πολυετή παραμονή σε Μνημόνια, συμπληρώνοντας ότι μπορεί να γίνει success story, εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη τα αντίστοιχα σχόλια του επικεφαλής του Eurogroup, που τύποις είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του ESM κι εν αναμονή των αντίστοιχων δηλώσεων στην προγραμματισμένη για σήμερα πανηγυρική συνέντευξη Τύπου από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, θα πρέπει να σταθεί κανείς στους απίστευτους αριθμούς που ζαλίζουν. Το σύνολο των εκταμιεύσεων από το Μάιο του 2010, που η Ελλάδα μπήκε στο τούνελ, ως σήμερα, ανέρχεται σε 288,7 δις ευρώ, ενώ αν αφαιρέσει κανείς τα 10,9 δις ευρώ που επέστρεψε ο Γ. Βαρουφάκης στις αρχές του 2015 ως αχρησιμοποίητα κεφάλαια του ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μιλάμε για έναν όγκο δανείων που φτάνει στα 278 δις ευρώ.

Αυτός ακριβώς ο όγκος των δανείων, σε συνδυασμό με το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης τους στη δεκαετία του 2060, έβαλε την Ελλάδα στον «κορσέ» της «ενισχυμένης εποπτείας», που θα διαρκέσει ως τα μέσα του 2022, με τη βασικότερη υποχρέωση να είναι η επίτευξη πλεονασμάτων 3,5%. Όπως σημειώνει, πάντως, στο ενημερωτικό του υλικό ο ESM, οι δικοί του κανόνες επιβάλλουν τη στενή παρακολούθηση της Ελλάδας (Μηχανισμός Early Warning System) ως την πλήρη εξόφληση όλων των δανείων του και όχι απλώς ως την αποπληρωμή του 75%, που προβλέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια ιστορική αναδρομή από το Φθινόπωρο του 2009, όταν αποκαλύφθηκε ότι το έλλειμμα ήταν 15,1% και όχι 3,7%, ο ESM παραθέτει τις μεταρρυθμίσεις ήτοι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, αν και με πιο… κομψό τρόπο: περικοπές συντάξεων και μισθών, κατάργηση Δώρων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αυξήσεις άμεσων κι έμμεσων φόρων, ανατροπές στα εργασιακά, άνοιγμα αγορών κι επαγγελμάτων, εξυγίανση τραπεζικού συστήματος κ.λ.π. Ο ESM παρατηρεί, δε, ότι η Ελλάδα έχει κι άλλες προκλήσεις να αντιμετωπίσει, θυμίζοντας τις «ουρές» του 3ου Μνημονίου που πρέπει να υλοποιηθούν, αλλά αποφεύγοντας τις σαφείς αναφορές στις περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019.

Εν αναμονή, δε, της ενεργοποίησης των μέτρων ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν τον Ιούνιο στο Eurogroup, ο ESM υπενθυμίζει ότι λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης η Ελλάδα εξοικονομεί δαπάνες τόκων, οι οποίες για το 2017 υπολογίζονται σε 12 δις ευρώ. Όσον αφορά στις προηγούμενες παρεμβάσεις για το Χρέος, από το PSI περιορίστηκε κατά περίπου 107 δις ευρώ, από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρσι το Χρέος θα «ψαλιδιστεί» κατά περίπου 25% ως το 2060, ενώ άλλο 30% θα είναι το όφελος από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του Ιουνίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση