HomeHL-EconomyΕΝΦΙΑ: Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Ποιοι φορολογούμενοι δικαιούνται έκπτωση

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έως τις 31 Αυγούστου θα έχουν χτυπήσει την πόρτα 7,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων και θα είναι περαιτέρω «φουσκωμένα» έως και περισσότερο από 200 ευρώ για 946.671 νοικοκυριά και 7.126 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει φέτος με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, αύξηση φόρου έως 50 ευρώ θα προκύπτει για το 12% των φορολογούμενων από 50 έως 200 ευρώ για το 2,3% και άνω των 200 ευρώ για το 0,7%

Ωστόσο, παρότι είναι εξαιρετικά αυστηρά τα κριτήρια, ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων δικαιούνται έκπτωση.
Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους έκπτωσης ή απαλλαγής

1. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2. Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση