HomeΚΟΣΜΟΣΤις πληγές από το πέρασμα των Ταλιμπάν μετρά η πόλη Γκάζνι

Τις πληγές από το πέρασμα των Ταλιμπάν μετρά η πόλη Γκάζνι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν επισκέφθηκε την πόλη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πόλη Γκάζνι επισκέφθηκε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από τον στρατό της χώρας, έπειτα από πέντε ημέρες σφοδρών μαχών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 200 έως 250 αμάχων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, αν και ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Η αφγανική Ερυθρά Ημισέληνος συνέλεξε τα πτώματα τουλάχιστον 250 αμάχων και μαχητών από διάφορα τμήματα της Γκάζνι, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν εισέβαλαν την περασμένη Παρασκευή στην πόλη που βρίσκεται 170 χλμ. από την πρωτεύουσα Καμπούλ και οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο έπειτα από σφοδρές μάχες, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για πέντε ημέρες.

Σποραδικές μάχες σημειώνονταν ακόμη σήμερα στα περίχωρα της Γκάζνι, όμως οι δυνάμεις των Ταλιμπάν έχουν υποχωρήσει σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους έξω από την πόλη, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Αφγανός πρόεδρος συνεχάρη σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις για τη νίκη τους απέναντι στους Ταλιμπάν σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας πόλη, έπειτα από τον θάνατο τουλάχιστον 150 στρατιωτών και 95 αμάχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την Τετάρτη, Αφγανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, σκοτώνοντας εκατοντάδες μαχητές των Ταλιμπάν.

Ο Γάνι συναντήθηκε με αξιωματούχους στην Γκάζνι, μια πόλη του κεντρικού Αφγανιστάν που βρίσκεται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που ενώνει Καμπούλ με τον νότο, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση από άποψη ασφάλειας, συναντήθηκε με οικογένειες των θυμάτων και προσευχήθηκε για τους νεκρούς.

«Είμαι εδώ για να βοηθήσω όλους εκείνους που υπέστησαν απώλειες. Είμαι αποφασισμένος να οικοδομήσω την πόλη και επίσης να κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω την Γκάζνι», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας μετά την άφιξή του στην πόλη. «Οι στρατιώτες μας πολέμησαν γενναία και είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε την ειρήνη», πρόσθεσε.

Η επίθεση στην Γκάζνι εξέθεσε την εύθραυστη κυριαρχία της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης του Γάνι στον τομέα της ασφάλειας και την προφανή ανικανότητά της να αποτρέψει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας.

Χιλιάδες Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Γκάζνι, αφού κατέστρεψαν σημεία ελέγχου, σκοτώνοντας δεκάδες Αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς.

Η Αστυνομία υποχώρησε, όταν οι επιτιθέμενοι κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια και το αρχηγείο της Αστυνομίας, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας στην Καμπούλ. Οι Ταλιμπάν περιφέρονταν ελεύθερα στην Γκάζνι, κατέστρεψαν καταστήματα και χρησιμοποίησαν ορισμένους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες στη διάρκεια των μαχών.

Αφγανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από δυνάμεις των ΗΠΑ, εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την κάποτε ακμάζουσα πόλη, η οποία έχει καταστραφεί έπειτα από μόλις πέντε ημέρες σφοδρών μαχών.

Από την πλευρά του, ο Αφγανός υπουργός Άμυνας, Τάρικ Σαχ Μπαχράμ, δήλωσε τη Δευτέρα πως τουλάχιστον 100 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, 30 άμαχοι και περίπου 200 Ταλιμπάν είχαν σκοτωθεί στις μάχες.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση