HomeHL-EconomyReuters: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια αλλά οι πληγές είναι ανοιχτές

Reuters: Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια αλλά οι πληγές είναι ανοιχτές

"Για τους Ελληνες συνταξιούχους που χτυπήθηκαν από την κρίση και την λιτότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ελλάδα σε λίγες μέρες βγαίνει από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης αλλά για τους Ελληνες συνταξιούχους που χτυπήθηκαν από την κρίση και την λιτότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν οι συνταξιούχοι μετά τις δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια περιγράφει ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters. Μέσα από τη συνέντευξη Ελληνα συνταξιούχου για δεύτερη φορά μετά το 2012 στο δημοσίευμα καταδεικνύονται οι δυσκολίες των συνταξιούχων μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, να επιβιώσουν.

«Με δύο ευρώ στην τσέπη του, ο 81χρονος συνταξιούχος εργάτης εργοστασίου, Γιώργος Βαγγελάκος βγαίνει στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς του στο Κερατσίνι, για ψώνια» αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει: Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια αλλά για τον κ. Βαγγελάκο δεν υπάρχει τίποτα να φτιάξει.

«Για τα πορτοκάλια θα σε πληρώσω την άλλη εβδομάδα» λέει στον πωλητή στην λαική αγορά. Τα υπόλοιπα χρήματα τα έδωσε για να πάρει για μερικά τσαμπιά σταφύλια.

Το Reuters πήρε την πρώτη συνέντευξη από τον κ. Βαγγελάκο το 2012, όταν η Ελλάδα υπέγραψε ένα δεύτερο σχέδιο διάσωσης που την έσωσε από την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

1

Τότε, πήγαινε στην αγορά με 20 ευρώ στην τσέπη του. Το μηνιαίο του εισόδημα, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων και των παροχών του, είχε μειωθεί σε περίπου 900 ευρώ από 1.250 ευρώ.

«Σήμερα είναι κάτω των 685 ευρώ και τα χρέη αυξάνονται», όπως είπε.

Με την ανεργία που στο αποκορύφωμά της έφτασε στο 28%, το ένα τέταρτο το παιδιών να ζούνε σε επίπεδα φτώχειας πολλές οικογένειες στηρίχτηκαν στα εισοδήματα των παππούδων κατά τη διάρκεια της κρίσης

Ο κ. Βαγγελάκος, πλέον δεν μπορεί υποστηρίξει τις οικογένειες των δύο γιων του και μόλις που καταφέρει να καλύψει τις δικές του ανάγκες και της γυναίκας του.

«Ξυπνάω το πρωί σε έναν εφιάλτη», είπε. «Πώς θα διαχειριστώ τα οικονομικά μου και τις ευθύνες μου; Με αυτό ξυπνάω κάθε πρωί.»

Καθισμένος στην κουζίνα του μικρού σπιτιού του μπροστά σε έναν φορητό υπολογιστή γράφει τα χρέη του στο φαρμακείο και σε άλλες υποχρεώσεις: «36,8 (ευρώ), 47,5 συν 13 … Αν προσθέσουμε σε αυτό το

 iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση