HomeHL-9Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις του 2018

Πότε ανακοινώνονται οι βάσεις του 2018

Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2018.

Συγκεκριμένα από τις 24 εως τέλη Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις 2018.

Ο ειδικός αναλυτής Γιώργος Χατζητέγας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για πτώση των βάσεων στις ιατρικές και τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές, αλλά για «εκτόξευση» προς τα πάνω στα παιδαγωγικά τμήματα. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στα στατιστικά από τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά τους δελτία, τις αυξομειώσεις στους αριθμούς των εισακτέων ανά σχολή και τις συγκρίσεις όλων αυτών των δεδομένων με τα αντίστοιχα περσινά, με βάση τα στατιστικά.

Αναμένεται ταυτόχρονα άνοδος στις οικονομικές σχολές. Στις σχολές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα υπάρχει μια σταθερότητα, σε σχέση με πέρυσι, με μικρές αυξομοιώσεις, κυρίως προς τα πάνω. Επίσης οι βάσεις των ΤΕΙ σε γενικές γραμμές θα κινηθούν πτωτικά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η «βουτιά» θα ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιατρική Αθηνών θα βρεθεί κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ αντίστοιχη πτώση αναμένεται και στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές της χώρας. Μεγαλύτερο πτώση θα καταγράψουν οι βάσεις των δημοφιλών πολυτεχνικών τμημάτων, τόσο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ ενδέχεται να κινηθεί γύρω στα 18.300 μόρια) όσο και στην περιφέρεια, ενώ επίσης γύρω στα 18.300 μόρια αναμένεται να «σκαρφαλώσει» και η Νομική Αθηνών.

Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα) εκτιμάται ότι θα βρεθεί γύρω στα 7.000 μόρια (ίσως και λίγο πιο χαμηλά), ενώ για τα ΤΕΙ κάτω από τα 3.00ο μόρια (2.800-2.900).

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης έδωσε τις αναλυτικές εκτιμήσεις του για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

1ο Πεδίο

«Στο πρώτο πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, είχαμε λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι, ενώ έχουμε μια αύξηση των εισακτέων, άρα αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω όμως στις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές. Ενδεχομένως όμως να έχουμε πτώση στις μεσαίες σχολές και κάτω, γιατί οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου έχουν και την επιλογή των παιδαγωγικών σχολών, που δεν την είχαν όλοι πέρυσι», εξήγησε ο κ. Βαφειαδάκης.

2ο Πεδίο

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πεδίο, αυτό των φυσικομαθηματικών σχολών και της πληροφορικής, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά πως αναμένεται πτώση «που ξεκινάει από τις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές», καθώς «εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Γλώσσας». «Η πτώση μπορεί να ξεκινάει από τα 300 μόρια, ωστόσο μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, ίσως και 400», σημείωσε χαρακτηριστικά.

3ο Πεδίο

«Βουτιά» πάντως αναμένεται στο τρίτο πεδίο, αυτό των επιστημών υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των φροντιστών. «Σε όλα τα μαθήματα έχουμε χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων» ανέφερε ο κ. Βαφειαδάκης ο οποίος συμφωνεί στην εκτίμηση ότι η Ιατρική Αθηνών θα χάσει το «ψυχολογικό φράγμα» των 19.000 μορίων.

4ο Πεδίο

«Το τέταρτο πεδίο θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο στις λεγόμενες μεσαίες σχολές, κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», εκτίμησε ο κ. Βαφειαδάκης, ενώ για τις δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια σχολές της Πληροφορικές είπε ότι «η αύξηση κατά 10% του αριθμού των εισακτέων σε αυτά τα τμήματα πιέζει τις βάσεις τους προς τα κάτω, ωστόσο η αυξημένη ζήτηση συγκρατεί αυτήν την πτώση». Για τις στρατιωτικές σχολές, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ έκανε λόγο για «καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο» ενώ προέβλεψε μικρή άνοδο για τις, κοινές σε όλα τα πεδία, σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση