HomeHL-WorldΣυμμάχους και εχθρούς μετρά ο Ερντογάν

Συμμάχους και εχθρούς μετρά ο Ερντογάν

Ούτε ΔΝΤ ούτε capital controls λέει ο Αλμπαϊράκ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν θα προσφύγει στο ΔΝΤ η Τουρκία, διεμήνυσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ, την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετρά φίλους κι εχθρούς σε μία μάχη που το κύριο ανοιχτό μέτωπο φαίνεται να είναι εναντίον των ΗΠΑ.

Είθισται, όταν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει κάποια δήλωση οικονομικής φύσεως στην αρχή της θητείας του, ή σε κάποια σημαντική στιγμή της ιστορίας, αυτή να αντικατοπτρίζει την πολιτική που πρόκειται να ακολουθηθεί. Έτσι, όταν ο πρώην πρόεδρος Μπους κήρυττε τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, η συνέχεια, που επεφύλασσε και τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους ή παλαιότερα τον πόλεμο του ζεύγους Ρήγκαν με τα ναρκωτικά, έδιναν μία ξεκάθαρη εικόνα του τι θα επακολουθούσε.

Ο Τραμπ, όταν βγήκε με το σύνθημα «Make America great again» χαρακτηρίστηκε τρελός και άρχισαν όλοι να τον αντιμετωπίζουν ως τέτοιο. Όμως παγκοσμίως, από εκείνη τη μέρα, όλα τα θέματα του πλανήτη είναι ανοιχτά, η δραστηριότητα που παρατηρείται είναι άνευ προηγουμένου σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η κινήσεις του Τραμπ, ειδικά οι τελευταίες με τους δασμούς, έχουν θέσει σε κίνηση ένα στρατηγικό παιχνίδι που κινεί την παγκόσμια οικονομία και αναγκάζει ακόμα και όσους κινούνταν υπό χαμηλό φως, να βγουν στην επιφάνεια για να διεκδικήσουν κάτι από την πίτα.

Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να κρίνεται λοιπόν η κίνηση του, να επιβάλλει δασμούς και στον τουρκικό χάλυβα, αφού έκανε το ίδιο σε Ευρώπη, Κίνα, Καναδά.

Το ότι στο «κάδρο» μπήκε και ο Αμερικανός ευαγγελιστής πάστορας Μπράνσον, ο οποίος κρατείται εδώ και ενάμιση χρόνο με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος του Γκιουλέν, προφανώς αποσκοπεί σε αμοιβαία υποχώρηση. Και αυτό διότι η Τουρκία ζητά δύο άτομα που κρατούνται στις ΗΠΑ. Τον ίδιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σε διάβολο επί γης από τον «σουλτάνο», η απελευθέρωση όμως του οποίου μπορεί να θεωρηθεί από δύσκολη μέχρι απίθανη.

Εκτός αυτού όμως, εκεί βρίσκονται οι Ρεζά Ζαράμπ και Χακάν Ατίλα. Οι δύο τους ενεπλάκησαν στην υπόθεση παράνομου εμπορίου χρυσού με το Ιράν, σπάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ προς το Ιράν. Στο δικαστήριο ο Ζαράμπ ισχυρίστηκε ότι όλα γίνονταν υπό τη γνώση και τις εντολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως στη συνέχεια μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, μετετράπη σε μάρτυρα κατηγορίας ενάντια στον πρώην διευθυντή της Halkbank, Χακάν Ατίλα, ο οποίος και καταδικάστηκε. Άλλο είναι να έχεις τον Ατίλα στις ΗΠΑ και άλλο να τον έχεις μέσα στα όρια του δικτατορικού χεριού σου.

Ο Ρόμπερτ Φισκ, σε άρθρο του στον Independent κατέδειξε το πως φαινομενικά, όλα γίνονται για τον πάστορα, όμως το πεδίο της… μάχης είναι μεγαλύτερο και περιλαμβάνει περισσότερους παίκτες. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι προ μηνών, η Τουρκία μπήκε ως ενδιάμεσος στο εμπάργκο των Σαουδαράβων ενάντια στο Κατάρ, στέλνοντας στρατό και τρόφιμα στο μικρό εμιράτο. Έτσι στην κατάρρευση της λίρας, η οποία έφτασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο 7,24 έναντι του δολαρίου, το Κατάρ απάντησε με… δώρο 15 εκατομμύρια δολάρια για να ενισχυθεί η τουρκική οικονομία.

Η Μέρκελ, νωρίτερα μέσα στη βδομάδα είχε πει ότι η κατάσταση στην Τουρκία, με την πτώση της λίρας δεν ωφελεί κανέναν και η ευημερία της Τουρκίας είναι κάτι που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας προέτρεψε την Άγκυρα, τη Δευτέρα, να κάνει περισσότερα προκειμένου να βελτιώσει τις διπλωματικές σχέσεις της με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σε απάντηση, ο «σουλτάνος» συνέλαβε έναν 46χρονο Τουρκο-Γερμανό, ο οποίος… μίλησε άσχημα κατά της Αρχης του τόπου.

Όμως, όπως δείχνουν τα γεγονότα, υπάρχουν κι άλλοι «παίχτες». Ιράν και Ρωσία είναι από τους πρώτους που έσπευσαν σε υποστήριξη της Τουρκίας από τη μία, αλλά και επίθεση εναντίον των ΗΠΑ από την άλλη. Η Ρωσία ζητά πλέον, όλο και πιο επίμονα την εμπορική συνεργασία χωρών που επιθυμούν στα δικά τους νομίσματα, αφήνοντας στην άκρη το δολάριο.

Η Τουρκία καλοβλέπει αυτή την κίνηση, το Ιράν σαφώς την υποστηρίζει, ενώ και η Κίνα δήλωσε φαν αυτού του σκεπτικού, καθώς το νόμισμά της είναι πιο δυνατό από των υπολοίπων χωρών. Σαν επιστέγασμα αυτών των κινήσεων, Ερντογάν, Ροχανί και Πούτιν, αποφάσισαν να τα πουν από κοντά τον Σεπτέμβρη για τα οικονομικά θέματα, όπως πριν από μερικούς μήνες, όπου σε παρόμοια Σύνοδο, χωρίς να ειπωθεί φωναχτά, είχε δοθί το πράσινο φως στην Τουρκία, να μπουκάρει μέσα στη Συρία.

Ακόμα ένας συντελεστής είναι το Ιράκ, όπου μετά τη συνεργασία με την Τουρκία, που από τη μία έκοψε τα φτερά στου Κούρδους για πολιτική ανεξαρτησία, κηρύσσοντας άκυρο το δημοψήφισμα και απειλώντας τους, τώρα άνοιξαν νέα πύλη στα σύνορά τους ώστε να γίνεται το εμπόριο μεταξύ τους, παρακάμπτοντας την πύλη του Κουρδιστάν, που είναι ζωτικής σημασίας για τη διακίνηση πετρελαίου και τη χρηματοδότηση PKK και YPG.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν, πρώην υπουργός Εμπορίου και νυν υπουργός Οικονομικών, βγήκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη και ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προσφύγει στο ΔΝΤ, την ώρα που κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στο Reuters ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει το αντίθετο. Κατά τα λοιπά, ο Αλμπαϊράκ, ο Τζάρεντ Κούσνερ της Τουρκίας, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις για τις κινήσεις της Τουρκίας, παρ’ όλα αυτά οι επενδυτές έδειξαν να ψιλοπείθονται, με τη λίρα να πέφτει στο 5,75 έναντι του δολαρίου στις 16:30 το μεσημέρι της Πέμπτης.

Μέσα σε όλα αυτά, η Γαλλία δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη. Τηλεφωνική συνομιλία είχαν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Εμμανουέλ Μακρόν, με πρωτοβουλία του δεύτρου, στην οποία τονίστηκε ότι η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να ενισχυθεί.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Πενς συνεχίζει να παίζει το χαρτί του πάστορα Μπράνσον, λέγοντας ότι καλό θα ήταν η Τουρκία να μη δοκιμάζει τον πρόεδρο Τραμπ. Κίνηση η οποία,μετά και το πάγωμα της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία, δείχνει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία σπρώχνεται προς άλλες αγκαλιές οι οποίες είναι πολύ πρόθυμες να εκμταλλευτούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του ΝΑΤΟ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση