HomeHL-9Χανιώτες στην κορυφή της Ευρώπης!

Χανιώτες στην κορυφή της Ευρώπης!

Ανάμεσα τους κι ένας 73χρονος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το όρος Ελμπρούς, την υψηλότερη κορφή της Ευρώπης, κατάφεραν να πατήσουν δύο Χανιώτες. Ο λόγος για τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων Εύη Γιακουμάκη και Σπύρο Τζεράνη – 73 ετών, που πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν να κοιτάνε τον κόσμο από τα 5.642 μέτρα!
Οι δυο τους βρέθηκαν στις 27 Ιουλίου στην οροσειρά του Καυκάσου στη νότια Ρωσία συμμετέχοντας σε μια 10μελή ελληνική αποστολή με αρχηγό τον πολύπειρο Παναγιώτη Κοτρωνάρο. Στόχος τους να πατήσουν την υψηλότερη κορφή της Ευρώπης και να γίνουν η πρώτη γυναίκα από τα Χανιά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ορειβάτης του Ο.Σ. Χανίων που θα το καταφέρουν.
Η ανάβαση στο επιβλητικό Ελμπρούς κράτησε μερικές ημέρες καθώς ανέβηκαν αρχικά στα 3.000 μ., στη συνέχεια στα 3.800 και μετά, αφού παρέμειναν υποχρεωτικά δυο βράδια προκειμένου να προσαρμοστούν στις συνθήκες που επικρατούν, ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου για την κορυφή, στην οποία και έφτασαν επτά ώρες αργότερα.
«Ήταν μια πολύ δύσκολη ανάβαση. Μιλάμε για την 3η υψηλότερη κορφή του κόσμου!», σημείωσε η Εύη περιγράφοντας στα “Χ.ν.” την εμπειρία της. «Η περιοχή έχει πολύ κρύο και η ανάβαση ήταν πολύ αργή. Κάθε αναπνοή και βήμα. Από τα 5.300 μ. επίσης οι περισσότεροι είχαμε διάφορα συμπτώματα όπως ζαλάδες, ιλίγγους, αστάθεια στο βήμα, υπνηλία, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή κ.λπ. Το θετικό όμως ήταν ότι είχαμε καλό καιρό».
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ήταν καθοριστικές για να πετύχει η αποστολή τον στόχο της καθώς οι ορειβάτες βρέθηκαν πάνω από τα σύννεφα χωρίς να αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρούς ανέμους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 10 άτομα που αποτελούσαν την ελληνική αποστολή τελικά στην κορυφή κατάφεραν να φτάσουν τα 6. Μεταξύ αυτών η Εύη και ο 73χρονος Σπύρος Τζεράνης από τα Χανιά. «Το συναίσθημα όταν φτάσαμε πάνω ήταν καταπληκτικό. Κλαίγαμε όλοι και βέβαια ο κ. Σπύρος ήταν πάρα πολύ συγκινημένος. Ανέβαινε κι έκλαιγε ο άνθρωπος», σχολίασε η Εύη.
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η Εύη και ο κ. Σπύρος είχαν συμμετάσχει σε μια άλλη ελληνική αποστολή -πάλι με αρχηγό τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο- και είχαν κατακτήσει την κορυφή του όρους Mont Blanc.
Τότε σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στα “Χ.ν.” τους είχαμε ρωτήσει για τον επόμενο στόχο τους: «Θα ήθελα να ανέβω στα 5.600 στο Ελμπρούς στον Καύκασο», είχε απαντήσει χωρίς δισταγμό η Εύη, ενώ ο κ. Σπύρος δήλωνε κάπως πιο συγκρατημένα: «Να δω τι υγεία θα έχουμε και βλέπουμε». Το ‘παν και το ‘καναν αποδεικνύοντας ότι στη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης δεν μπορεί να αντισταθεί καμία κορυφή…

haniotika-nea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση