HomeΚΟΣΜΟΣΈνεση επενδύσεων 15 δισ. δολαρίων φέρεται να έταξε το Κατάρ στην Τουρκία

Ένεση επενδύσεων 15 δισ. δολαρίων φέρεται να έταξε το Κατάρ στην Τουρκία

Υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις στην Τουρκία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, η οποία έχει αποδυναμωθεί λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας, με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ενέκρινε την επιβολή υψηλότερων επιπρόσθετων δασμών σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατείται από τις τουρκικές αρχές, καθώς και άλλων διμερών διενέξεων.

Την Τετάρτη η Άγκυρα κλιμάκωσε τη διένεξη ανακοινώνοντας μεγάλη αύξηση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το τουρκικό νόμισμα να χάνει φέτος πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Χθες ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο περίπου 8%, μετά την είδηση ότι την Πέμπτη προγραμματίζεται τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να καθησυχάσει τους διεθνείς επενδυτές.

Σήμερα το πρωί, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,4125 λίρες ανά δολάριο, υποχωρώντας από το επίπεδο των 6,3577 λιρών στο οποίο έκλεισε χθες.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση