HomeHL-CultureΤην Παρασκευή τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Αστερίου

Την Παρασκευή τα εγκαίνια της έκθεσης του Δημήτρη Αστερίου

Στον χώρο βιβλίου και τέχνης "ΕΞΑΝΤΑΣ" στην παλιά πόλη τω Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη νέα του έκθεσης ζωγραφικής εγκαινιάζει ο καλλιτέχνης Δημήτρης Αστερίου την Παρασκευή 17 Αυγούστου και ώρα 20:00, στον χώρο βιβλίου και τέχνης «ΕΞΑΝΤΑΣ», στην οδό Ζαμπελίου και Μόσχων, στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 10:00 το πρωί έως και τις 22:00 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως και 31 Αυγούστου.
O Δημήτρης Αστερίου γεννήθηκε το1973 στη Δράμα, όμως ζει και εργάζεται στα Χανιά. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Νοσηλευτικής ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ρεθύμνου, αλλά η αγάπη του για την ζωγραφική τον έστρεψε σε άλλες κατευθύνσεις.

ekthesi-asteriou

Στα πρώτα χρόνια της ζωγραφικής του ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα θέματα κυρίως όμως με νατουραλιστικά και σουρεαλιστικά τοπία, αλλά και με την προσωπογραφία.

Χρησιμοποιεί τόσο λάδια, όσο και μικτά χρώματα, ενώ η θεματογραφία του αναφέρεται σε ονειρικά και φανταστικά σύνολα στην κατεύθυνση του σουρεαλισμού και της αυτόματης γραφής.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, ασχολείται με τις κατασκευές και τη γλυπτική .Χρησιμοποιεί εφήμερα υλικά, όπως σανίδια που βρίσκει στην αμμουδιά, απομεινάρια από σκουπίδια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης για να τα ανασυνθέσει, να τους δώσει πνοή, να τα μετατρέψει σε έργα τέχνης.

‘Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πλήθος ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών εκθέσεων ζωγραφικής, και επίσης έχει εικονογραφήσει βιβλία, έχει επιμεληθεί την κατασκευή σκηνικών θεάτρου και έχει επιμεληθεί εκθέσεις ζωγραφικής.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, δημοτικές και σχολικές αίθουσες.

Έχει παραχωρήσει έργα του για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς του Θ.Παπαδουλάκη «Η λέξη που δεν λες» (2016).

Παράλληλα, έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει, αρκετά από τα έργα του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ενδεικτικής κριτικές για το έργο του Δημήτρη Αστερίου

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ», τεύχος:115

Ιωάννα Ασμάνη: Ζωγράφος, εικαστικός και θεωρητικός της τέχνης

…Χωρίς να υπάρχουν εμφανή δεσίματα στη σκέψη μου ιδίως σαν είδος, μου θύμισε τον Μaître που εκθέσανε τα έργα του με μεγάλο νταβαντούρι, στην Pont des Art στο Παρίσι, όταν αυτός ομολογούσε απλά τις φυλές τις πατρίδας του, με ξεκαθαρισμένη δική του τεχνική αθώα και προσωπική. Και ολοζώντανη. Πράγματι η ζωγραφική του Δημήτρη είναι ζωγραφική-ζωγραφική, ακόμη χωρίς κόλπα. Όπως φιλάς με σοβαρότητα το μέτωπο της ερωμένης σου για να εκφράσεις την αφοσίωση σου σε αυτήν, πριν τη διαλύσεις με τον έρωτα σου…”.

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πέγκυ Κουνενάκη: Τεχνοκριτικός, επιμελήτρια εκθέσεων

“…Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, με μια γερή σκευή σπουδών πίσω του που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ψυχή, επιλέγει την τέχνη για να μιλήσει για τα μυστήρια της ζωής και του θανάτου. Κινητοποιώντας μνήμες του παρελθόντος και χρησιμοποιώντας στοιχεία και σύμβολα από νεκρικά έθιμα της πατρίδας του της Μακεδονίας, δημιουργεί έργα, ανθρωπόμορφα γλυπτά και κατασκευές, αφ’ ενός για να θρηνήσει ό, τι έχει χαθεί, αφετέρου για να υμνήσει έμμεσα τη ζωή, να ξορκίσει ό, τι τον βασανίζει. Με άλλα λόγια μετατρέπει τους εφιάλτες του σε τέχνη. Κι αυτή είναι από τις πλέον δόκιμες ανθρώπινες λειτουργίες. Ο Δημήτρης Αστερίου χρησιμοποιεί εφήμερα υλικά, σανίδια που βρίσκει στην αμμουδιά, απομεινάρια από σκουπίδια, αντικείμενα καθημερινής χρήσης για να τα ανασυνθέσει, να τους δώσει πνοή, να τα μετατρέψει σε έργα τέχνης. Μια τέχνη υπόγεια ερωτική, αφού έρωτας και θάνατος είναι οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος. Ιδιαίτερα επιδέξιος ο καλλιτέχνης, δημιουργεί συνθέσεις ολοκληρωμένες, που μπορεί να αποτελούνται από φθαρτά και εφήμερα υλικά, αποκτούν όμως σταδιακά μνημειακό χαρακτήρα, μεταφυσική χροιά και καλλιτεχνική οντότητα. Τα περισσότερα έργα του λειτουργούν ως επιτύμβια, ως σκευοφυλάκια μνήμης και αγάπης κυρίως για τα παιδιά που συμβολίζουν και την ίδια τη ζωή….«.

Διαφήμιση
Διαφήμιση