HomeΕΛΛΑΔΑΤην επόμενη Τρίτη η έξοδος από τα μνημόνια – Τι προετοιμάζουν στο Μαξίμου

Την επόμενη Τρίτη η έξοδος από τα μνημόνια – Τι προετοιμάζουν στο Μαξίμου

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι εορτασμοί για την έξοδο από τα μνημόνια μπορεί να μην πραγματοποιηθούν, αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτη αυτή την ευκαιρία. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν ανοίγουν τα χαρτια τους σχετικά με την επόμενη Τρίτη, ωστόσο ο πρωθυπουργός αναμένεται σε χαμηλούς τόνους να στείλει το δικό του μήνυμα για τον τερματισμό οκτώ χρόνων μέτρων λιτότητας και να δείξει το δρόμο προς την ΔΕΘ, όπου ετοιμάζεται η μεγάλη αντεπίθεση από την Ηρώδου Αττικού. Έτσι και αλλιώς, όπως είχε δημοσισεύσει το newpost.gr, ακόμα και πριν από την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δει με θετικό μάτι εισηγήσεις που του είχαν γίνει για μια πανηγυρική εκδήλωση στην Πνύκα.

Παρά το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί, η “αλλαγή σελίδας” που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα με τη νέα σχέση που θα εγκαινιαστεί με τους Θεσμούς αναμένεται να αναδειχθεί από το Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές πολλών κορυφαίων στελεχών στην 21η Αυγούστου σε μια προσπάθεια να “ζεστάνουν” το κλίμα και να προετοιμάσουν το έδαφος, αν και οι δηλώσεις τους έγιναν αφορμή για επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Παρά το μεγάλο μέτωπο που έχει πλέον ανοιχτό το κυβερνητικό στρατόπεδο με την αποκατάσταση των πληγέντων στο Μάτι, στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως η ΝΔ ζορίζεται από το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας, καθώς διαψεύδει το αφήγημά της για “τέταρτο μνημόνιο”. Θεωρούν πως οι “βαθμοί ελευθερίας”, τους οποίους θα έχει μπροστά του για να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να στριμώξουν ακόμα πιο πολύ τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμφισβήτητα η μεγάλη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση θα δοθεί ενόψει της ΔΕΘ, που θα βρεθεί ο πρωθυπουργός στις 8-9 Σεπτεμβρίου, αλλά και μετά από αυτή.

Μπορεί η έξοδος στις αγορές να μην είναι ανέφελη και στο οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζουν τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων με μεγάλη προσοχή, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να σηματοδοτήσουν την “ολική επαναφορά” της επόμενης εβδομάδας στηριζόμενοι σε μεγάλο βαθμό και στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Τα χαμόγελα περίσσευαν με τα τελευταία νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Μάιο, που έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Οι συγκρίσεις των μεγεθών θα είναι ένα από τα “όπλα” των κυβερνητικών για το επόμενο διάστημα. Το 2013 η ανεργία είχε φτάσει στο 27,9%, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία κινείται στο 19,5%.

Μέλη της πλειοψηφίας βλέπουν πως για αυτούς ακριβώς τους λόγους στη γαλάζια παράταξη θα επιμείνουν σε δυο ζητήματα το επόμενο διάστημα: Στις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και στις εκλογές που ζητά επιτακτικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Στις φωτιές της Εύβοιας ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό ήταν ένα πρώτο τέστ και για τη νέα ηγεσία της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Για το Μάτι όλη η προσοχή έχει δοθεί στην τάχιστη αποκατάσταση των πληγέντων, στις κατεδαφίσεις που θα ξεκινήσουν στα τέλη του μήνα και στην άρτια λειτουργία του νέου φορέα πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης εκτάκτων αναγκών. Όσον αφορά τις πρόωρες κάλπες που ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμούν πως η ελευθερία στην άσκηση πολιτικής που θα έχει η κυβέρνηση θα εκθέσει τη ΝΔ και θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και σε πολύ στενά χρονικά πλαίσια, να αλλάξει τη κακή δημοσκοπική εικόνα που έχει παγιωθεί και να συσπειρώσει το κοινό του.

Σε αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται, στο Μαξίμου έχουν ήδη προετοιμάσει την τακτική τους απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση με συνεχείς απαντήσεις σε υψηλούς τόνους στοχεύοντας σε συγκεκριμένα πρόσωπα από την γαλάζια παράταξη, πέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και το διάβημα του διευθυντή του γραφείου Tύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού προς την ΕΣΗΕΑ για το SMS που δημοσίευσε ο “Ελεύθερος Τύπος”.

Η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών αναμένεται να ενισχυθεί και να διαφοροποιηθεί μετά την 21η Αυγούστου με την οικονομία να έρχεται σιγά – σιγά και πάλι στο προσκήνιο μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσσαλονίκη και το πακέτο εξαγγελιών που ετοιμάζεται.

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση