HomeΚΟΣΜΟΣΑνέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδό της η τουρκική λίρα

Ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδό της η τουρκική λίρα

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να παρέχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου. Όπως ήταν φυσικό, η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Συγκεκριμένα, το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου εφέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η τουρκική λίρα κυριολεκτικά κατέρρευσε καθώς υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές αφού οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά το βράδυ της Κυριακής έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένηση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Επιπλέον, οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης κινήθηκαν πτωτικά.

Ωστόσο, παρά τον αιφνιδιασμό του προηγούμενου μήνα, οπότε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, σήμερα ανακοίνωσε μέτρα για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ότι οι Αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισ. λίρες, 6 δισ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παρέχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες».

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματεύσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Στις 13.24 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της διαμορφώθηκε στις 6,8700 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: enikonomia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση