HomeΚΟΣΜΟΣΑποζημίωση σε καρκινοπαθή κηπουρό – Καταδίκη για τη Monsanto

Αποζημίωση σε καρκινοπαθή κηπουρό – Καταδίκη για τη Monsanto

290 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ένορκοι δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο, σε μια πρωτοφανή απόφαση, καταδίκασαν τη Monsanto να πληρώσει σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Αμερικανό Ντουέιν Τζόνσον, έναν 46χρονο κηπουρό που θεωρούσε ότι τα προϊόντα της Monsanto, κυρίως το Roundup με το οποίο ψέκαζε επί χρόνια, του προκάλεσαν καρκίνο και ότι η πολυεθνική σκόπιμα είχε αποκρύψει την επικινδυνότητά τους.

Ωστόσο, ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer, ο νέος ιδιοκτήτης του αμερικανικού αγροχημικού κολοσσού Monsanto την οποία εξαγόρασε αντί 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι η γλυφοσάτη είναι «ασφαλής και δεν είναι καρκινογόνα».

Η εταιρία αντέδρασε σε ανακοίνωσή της τονίζοντας ότι προτίθεται να ασκήσει έφεση και επαναλαμβάνοντας ότι η γλυφοσάτη, το δραστικό συστατικό του Roundup, δεν προκαλεί καρκίνο και δεν είναι ευθύνεται για την ασθένεια του καταγγέλλοντα καρκινοπαθή και πατέρα τριών παιδιών.

Σε επικοινωνία με το AFP, η Bayer παρέθεσε παρόμοια επιχειρήματα, εξηγώντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου αντικρούει τα επιστημονικά πορίσματα σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης της γλυφοσάτης» και της ασθένειας του Τζόνσον.

ert.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση