HomeΚΡΗΤΗΕπίτιμος διδάκτωρ στο Τμήμα Χημείας ο καθηγητής D.G. Nocera

Επίτιμος διδάκτωρ στο Τμήμα Χημείας ο καθηγητής D.G. Nocera

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος αναγορεύει το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης τον καθηγητή DanielG. Nocera τιμώντας τον για την προσοφορά του στις Επιστήμες!

Η τελετή θα γίνει την Τρίτη 27 Μαΐου στις 5.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Μανασσάκη», στο ισόγειο του κτηρίου του Φοιτητικού Κέντρου, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών στο Ηράκλειο.

Η αναγόρευση του τιμωμένου θα γίνει από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Ευριπίδη Γ. Στεφάνου.

Σήμερα ο Nocera θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στο πεδίο της μετατροπής της ενέργειας (energyconversion) και στον κλάδο της Ανόργανης Χημείας.

Ποιος είναι ο DanielG. Nocera

Ο Δόκτωρ DanielG. Nocera αφού τελείωσε τις σπουδές του στο Caltech, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα στο MichiganStateUniversity. Από το 1997 έως το 2012 ήταν Henry Dreyfus Professor of Energy and Professor of Chemistry στο M.I.T. και από τον Ιανουάριο του 2013 Patterson Rockwood Professor of Energy, Harvard University.

Η πρωτοποριακή έρευνα στο πεδίο «χημεία δύο ηλεκτρονίων μικτού σθένους» οδήγησε στην ανακάλυψη της διάσπασης του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο σε θερμοκρασία δωματίου και ατμοσφαιρική πίεση παρουσία καταλύτη, τον οποίο σχεδίασε και βελτιστοποίησε με την ερευνητική του ομάδα έτσι ώστε να ενεργοποιείται από το ηλιακό φώς.

Ο καταλύτης αυτός παρομοιάζεται με «τεχνητό φύλλο» (artificialleaf) με εξαιρετικά υποσχόμενες δυνατότητες για την λύση του ενεργειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα.

Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζοντας την μεγάλη του συνεισφορά στην επιστήμη τον έχει τιμήσει με πολλά φημισμένα βραβεία και διακρίσεις μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:

Τhe American Institute of Chemists Award (1979)

The Eni-Italgas Prize for Energy & the Environment (2005)

Εκλέχτηκε μέλος της American Academy of Arts and Sciences (2005)

The Inter-American Photochemistry Award in Photochemistry (2006)

The Harrison Howe Award (2008), and Science Top 10 (2008)

Εκλέχτηκε μέλος της National Academy of Science (2009)

The American Chemical Society Award in Inorganic Chemistry (2009)

ACS Remsen Award, (2012); Honorary Fellow, Chemical Research Society of India, (2011); Elizabeth Wood Award, American Crystallographic Association, (2010)

CretePlus.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση