HomeHL-GreeceΠοιος είναι ο Γιόχαν Γκόλνταμερ ο υπερ-σύμβουλος για τις πυρκαγιές

Ποιος είναι ο Γιόχαν Γκόλνταμερ ο υπερ-σύμβουλος για τις πυρκαγιές

Τι πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός του ζήτησε να αναλάβει επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της νέας Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών

Ο επιστήμονας του Ινστιτούτου Max Planck και επικεφαλής του Κέντρου Παρακολούθησης της Πυρκαγιάς (Global Fire Monitoring Center – GFMC), Γιόχαν Γκεοργκ Γκόλνταμερ θα τεθεί, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του νέου επιστημονικού συμβουλίου της νέας Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αντικαταστήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Γεννημένος το 1949, ο κ. Γκόλνταμερ, σύμφωνα με το βιογραφικό του στο Max Planck, είναι ειδικός σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Freiburg για την οικολογία των πυρκαγιών.

Επιπλέον είναι επικεφαλής της Ομάδας Έρευνας για την Πυρκαγιά (GFMC), που συμμετέχει στη Διεθνή Στρατηγική Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση Καταστροφών (UN-ISDR).

Το GFMC λειτουργεί ως κέντρο διασύνδεσης για παροχή βοήθειας για ταχεία αξιολόγηση και στήριξη λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε δάση.

Για το έργο του στη διεθνή προσπάθεια μείωσης καταστροφών έλαβε το 2005 το βραβείο του ΟΗΕ Sasakawa. Την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε από κοινού με τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, το βραβείο Zayed

Ενώ το 2008 έλαβε το βραβείο «Golden Bloodfatter Swatter» (El Batefuegos de Oro) από την Ισπανία.
Η στενή σχέση του με την Ελλάδα και η θέση του για την φονική φωτιά στο Μάτι

Όπως έχει πει ο ίδιος, από το 1985 επισκέπτεται ανελλιπώς τη χώρα μας. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και ερωτηθείς αν θα μπορούσε η φωτιά να είχε κατασβεστεί εγκαίρως είχε πει: «Δύσκολα, αλλά ουσιαστικά όχι, διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχτηκε εντός λίγων λεπτών. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αλλού φωτιά (υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα έκαιγε και η φωτιά στην Κινέτα) και όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης ήταν διαθέσιμες, και πάλι το πρώτο διαθέσιμο όχημα της πυροσβεστικής θα έφτανε στην καλύτερη περίπτωση σε 10-15 λεπτά, όταν θα ήταν ήδη πολύ αργά».

Παραλλήλισε την φονική πυρκαγιά με αυτές της Πορτογαλίας, το 2017, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 114 άνθρωποι λέγοντας πως η αιτία πίσω από αυτές τις πυρκαγιές είναι κοινή «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αντικατάστασή του με ένα μεταμοντέρνο τοπίο, στο οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν δικαιολογημένα να ζουν. Πρόκειται για αυτό το παράδοξο της διαβίωσης στη φύση και του κινδύνου που όμως εγκυμονεί. H αυξανόμενη αστυφιλία και οι συνέπειές της οδηγούν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έξω από τις πόλεις το καλοκαίρι. Έτσι και στην Αθήνα οι πολίτες θέλουν να αποδράσουν, είναι λαχτάρα αλλά και ανάγκη. Το αποτέλεσμα είναι όμως ότι τα χωριά εξαφανίζονται και μεταβάλλονται σε οικισμούς, ενώ κανείς δεν ασχολείται βέβαια συστηματικά με την γεωργία ή την κτηνοτροφία. Και αυτό έχει πολλές συνέπειες».
Η σύγκριση με την πρωτοφανή στην ιστορία φωτιά της Καλιφόρνια

«Δέστε την Καλιφόρνια, η οποία είναι μια συγκρίσιμη περιοχή, διότι έχει βλάστηση ανάλογη της Μεσογείου. Ακόμα και οι Αμερικανοί, οι οποίοι είναι οι καλύτερα εξοπλισμένοι και οργανωμένοι παγκοσμίως στην αντιμετώπιση εκρηκτικού είδους πυρκαγιών, ούτε καν αυτοί δεν το καταφέρνουν. Την κατάσταση στην Ελλάδα θα πρέπει να την αξιολογήσει κανείς κάνοντας αυτήν την σύγκριση. Κρίνοντας κανείς εντελώς ουδέτερα, και χωρίς να θέλει να κατηγορήσει κάποιον, θα πρέπει απλώς να πει πως τέτοιου είδους καταστάσεις δεν είναι αντιμετωπίσιμες. Να κάνει κανείς κάτι πριν ώστε να καταπολεμήσει τις αιτίες, αυτό ναι μπορεί να γίνει. Στη δεδομένη όμως κατάσταση στο Μάτι, με το συνδυασμό κατοικιών ανάμεσα σε εύφλεκτα δέντρα, με πανικόβλητους οδηγούς αυτοκινήτων οι οποίοι μπλοκάρουν τους δρόμους, οι άνθρωποι παγιδεύτηκαν. Οι παραλληλισμοί με την Πορτογαλία και τους δεκάδες νεκρούς είναι οφθαλμοφανείς» είχε πει στην συνέντευξή του.
Τι πιστεύει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει

«Η παράνομη δόμηση, οι άδειες οικοδόμησης καμένων περιοχών είναι θέματα που αντιμετωπίζονται τοπικά, αλλά πρέπει να υπάρχει έλεγχος, να τηρούνται οι νόμοι. Από την άλλη μεριά στην Γαλλία λαμβάνονται προληπτικά μέτρα σε ανάλογες περιοχές όπως είναι λ.χ. η αποψίλωση σε μια ορισμένη έκταση γύρω από τα σπίτια και η τήρηση ορισμένων προδιαγραφών για τους δρόμους. Έρχομαι στην Ελλάδα από το 1985 και έχουμε συντάξει εν τω μεταξύ και στα ελληνικά κατευθυντήριες γραμμές για τις τοπικές κοινωνίες, για την εκπαίδευση των πολιτών με τον υπ΄αριθμ. ένα ειδικό σε θέματα Προστασίας Δασικών Οικοσυστημάτων και Πυρκαγιών, τον κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλο, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων «ΔΗΜΗΤΡΑ». Η επίδρασή τους όμως δεν είναι ορατή ακόμα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουν σχετικοί νόμοι».

Διαφήμιση
Διαφήμιση