HomeΚΡΗΤΗΑυγενάκης: «Χωρίς νευρολόγο το Βενιζέλειο κατά τις ημέρες Γενικής Εφημερίας»

Αυγενάκης: «Χωρίς νευρολόγο το Βενιζέλειο κατά τις ημέρες Γενικής Εφημερίας»

Παρέμβαση στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό του Βενιζελείου νοσοκομείου Ηρακλείου και πιο συγκεκριμένα του νευρολογικού τμήματός του, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ – Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου από κοινού με το ΠΑΓΝΗ, είναι επιφορτισμένο με την ισομερή κάλυψη εφημεριακά της Κρήτης και των νησιών του νοτίου Αιγαίου. Είναι, λοιπόν, απαράδεκτο παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις γιατρών του νοσοκομείου, ήδη από το 2017, να μην έχει λυθεί το θέμα της ομαλής διεξαγωγής των εφημεριών, εν μέσω μάλιστα θέρους και με αυξημένη την τουριστική κίνηση.
Συγκεκριμένα, οι εφημερεύοντες Νευρολόγοι Επιμελητές (ένας μόνιμος και ένας επικουρικός – πλην του μη εφημερεύοντος Δ/ντου του Τμήματος), αναγκαστικά καλύπτουν μερικώς μόνον τον ημερολογιακό μήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στην μη κάλυψη 2 έως 3 εφημεριών ανά μήνα, οπότε οι ασθενείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς δεν υπάρχει νευρολόγος.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 29ης Ιουνίου 2018, που αφορά σε τουρίστα υπήκοο Αυστρίας, οποίος εισήχθη με οξύ παραλυτικό σύνδρομο στο Βενιζέλειο και ο οποίος τελικά, εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένου νευρολόγου, διακομίσθηκε το ίδιο βράδυ με αεροδιακομιδή στην πατρίδα του. Και αυτό, χάρη στο γεγονός πως είναι υιός του Υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας.
Το πρόβλημα διογκώνεται από το γεγονός πως στο Νευρολογικό Τμήμα του Βενιζελείου εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη φύση του ενοποιημένου Νοσοκομείου Βενιζελείου -ΠΑΓΝΗ, με αποτέλεσμα, ενώ το προσωπικό του Βενιζελείου να είναι οι δύο προαναφερόμενοι ιατροί συν τον Διευθυντή τους, στο ΠΑΓΝΗ να υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 15 Νευρολόγοι (10 ειδικευόμενοι και 5 μόνιμοι).
Τα αργά αντανακλαστικά της Διοίκησης αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος γεννούν ερωτηματικά, ενώ για μία ακόμα φορά διαπιστώνεται η ολιγωρία της Κυβέρνησης και η παντελής έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και η αδυναμία της να εφαρμόσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Πως θα αντιμετωπίσετε την ανεπαρκή κάλυψη της γενικής εφημερίας του Βενιζελείου Νοσοκομείου;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί άμεσα το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νευρολογικού Τμήματος του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση