HomeHL-CultureΤέλος Αυγούστου το φεστιβάλ «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

Τέλος Αυγούστου το φεστιβάλ «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

Η συνύπαρξη των λαών το θέμα– Δείτε το πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μαρία Φαραντούρη, Σαβίνα Γιαννάτου, καταξιωμένοι καλλιτέχνες από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο, Κρητικοί λυράρηδες και Αργεντίνοι κιθαρίστες στην ίδια σκηνή, μουσική, θέατρο, εικαστικά: Το φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» έρχεται από τις 26 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου για να προσφέρει και φέτος στους Ηρακλειώτες αλλά και στους επισκέπτες της πόλης πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων, με δωρεάν είσοδο.

Το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι «Συνυπάρχοντες» – οι λαοί, δηλαδή, που συνυπάρχουν στην Μεσόγειο, οι τρόποι που επηρέασαν και διαμόρφωσαν στο πέρασμα των αιώνων ο ένας την πολιτιστική κληρονομιά του άλλου και μια πρόταση, διαχρονική αλλά και επίκαιρη όσο ποτέ: Να εστιάζουμε σε όσα μας ενώνουν και είναι περισσότερα από εκείνα που  μας χωρίζουν.

51-politismi-exofyllo

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον χαιρετισμό του στο πρόγραμμα του φεστιβάλ: «Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του Δήμου, υποσχεθήκαμε ότι θα δουλέψουμε σκληρά, ώστε να γίνει και πάλι το Ηράκλειο Μητροπολιτικό Κέντρο της Μεσογείου, όπως υπήρξε πολλές φορές στην ιστορία του. Ένας από τους τομείς που θεωρήσαμε κρίσιμους για την επίτευξη αυτού του οράματός μας, ήταν και παραμένει ο Πολιτισμός.  Για αυτό και από την πρώτη ημέρα της θητείας μας, ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε τις αναξιοποίητες δυνάμεις και τις απεριόριστες δυνατότητές του

Το “Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί”, το πρώτο φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου με διακριτό στίγμα, από την εποχή του “Μουσικού Αυγούστου” του Μάνου Χατζιδάκι,  φτάνει πλέον στον 4ο χρόνο του. Και μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι,  όχι απλώς έχει βρει το κοινό του, αλλά διευρύνει διαρκώς τόσο τα δικά του καλλιτεχνικά όρια όσο και τα όρια της αποδοχής που απολαμβάνει.

Το φετινό του πρόγραμμα, αφιερωμένο στη διαχρονική, αλλά και εξόχως επίκαιρη έννοια της συνύπαρξης των λαών, περιλαμβάνει και πάλι πληθώρα εκδηλώσεων, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, που προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και αναδεικνύουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του Νησιού μας.

Ευχαριστώ θερμά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Αριστέα Πλεύρη και όσους συνέβαλαν στην διοργάνωσή του, τους χορηγούς και όλους εσάς, που το στηρίζετε με τη συμμετοχή και την αγάπη σας. Εύχομαι να το απολαύσετε -και με αφορμή το φετινό του θέμα – θα ήθελα να υπενθυμίσω τη ρήση: “Ο αληθινός πολιτισμός βρίσκεται εκεί όπου κάθε άνθρωπος αναγνωρίζει σε όλους τους άλλους, κάθε δικαίωμα που διεκδικεί για τον εαυτό του”.

Όταν το καταφέρουμε, το Ηράκλειο θα πάρει τη θέση που του αξίζει στη σύγχρονη ιστορία».

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, στον δικό της χαιρετισμό, σημειώνει:

«Από την πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε το φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», ένα πράγμα είχαμε στο νου μας. Να αναδείξουμε την ουσία των πραγμάτων πατώντας γερά στο παρελθόν και κάνοντας μια πρόταση για το μέλλον. Γι’ αυτό προσπαθούμε με κάθε τρόπο, με σημαντικές εκδηλώσεις, με εξωστρέφεια, να κατακτήσουμε έναν στόχο που μοιάζει δύσκολος, αλλά δεν είναι ανέφικτος. Να καθιερώσουμε έναν πολιτιστικό θεσμό που απευθύνεται σε “δικούς” μας και “ξένους” και που διακηρύσσει ότι αυτήν την πόλη, το Ηράκλειο, αξίζει να την αγαπάμε, να σεβόμαστε την ιστορία της, να την αντιμετωπίζουμε εν τέλει με την ευαισθησία που της αρμόζει. Χωρίς προκαταλήψεις, πατώντας γερά στο παρελθόν της, με πίστη  στο μέλλον της.

Ένας τρόπος για να επισημάνεις τη συναίρεση ανάμεσα στους λαούς, είναι αναμφίβολα μέσω της μουσικής. Γι΄ αυτό και φέτος, ανάμεσα σε πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις – θέατρα, εκθέσεις, ομιλίες και συναυλίες- αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε κάτι που δεν είναι πρωτότυπο, αλλά έχει αποδειχθεί άσφαλτο. Συνδυάζοντας μουσικές από διαφορετικές κουλτούρες, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε πόσο θετική μπορεί να αποβεί η αποδοχή της διαφορετικότητας. Και θα εκπλαγούμε σίγουρα με το αποτέλεσμα, που αποδεικνύει περίτρανα πως ο κόσμος της μουσικής, μα και ο κόσμος ολόκληρος, στο βάθος και στην ουσία του είναι ένας».

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση