HomeHL-9Έργα ανάπλασης: Τί απαντά ο Γ. Αναστασάκης για την ταλαιπωρία των πολιτών

Έργα ανάπλασης: Τί απαντά ο Γ. Αναστασάκης για την ταλαιπωρία των πολιτών

Στόχος η ολοκλήρωση του τμήματος της Ίδης μέχρι το Σεπτέμβρη, λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά το ρεπορτάζ με τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και καταστηματαρχών στη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία που προκαλεί εδώ και μήνες το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, το cretapost κατέγραψε τις θέσεις του Δήμου Ηρακλείου διά στόματος του αρμόδιου αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Όπως επισήμανε η δημοτική αρχή «έχει σαφέστατη εικόνα της μεγάλης αναταραχής  που προκαλεί στη λειτουργία της πόλης» ένα έργο τέτοιας κλίμακας όπως εκείνη της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου. «Όσο κι αν προσπαθήσαμε με ένα πολύ καλό σχεδιασμό να τιθασεύσουμε ορισμένα προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, στο οποίο τα πήγαμε εξαιρετικά» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης «εντούτοις έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στο κομμάτι υλοποίησης της Ίδης, σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι οποίες οφείλονται σε ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων και πράγματι έχουν δημιουργήσει επιπλέον αναταραχή, κυρίως στους επαγγελματίες της πόλης».

https://vimeo.com/283025184

Όπως διευκρινίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι καθυστερήσεις ήταν αναμενόμενες λόγω της πολυπλοκότητας του έργου και σημειώνει ότι «αφιερώθηκε πολύς χρόνος και συζητήσεις επί συζητήσεων ώστε να επιτευχθεί ένας καλύτερος συντονισμός μεταξύ του εργολάβου, της επίβλεψης και των άλλων φορέων» που εμπλέκονται στην υλοποίηση του έργου. «Σας θυμίζω» υπογράμμισε « ότι στο έργο συμμετέχει με δικό της αρχαιολόγο η Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο ΟΤΕ με ξεχωριστό έργο, αλλά και η ΔΕΥΑΗ που υλοποιεί την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και ομβρίων υδάτων σε όλο τον άξονα Δικαιοσύνης – Ίδης – μικρή Έβανς – οδός 1821».

erga15

«Χρειάστηκε χρόνος για να ρολάρει το έργο και να συντονιστούνε όλοι»

Μιλώντας για τις πολύμηνες καθυστερήσεις στο τμήμα της Ίδης, ο κ. Αναστασάκης αφού διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείται στην ουσία σε πέντε διαφορετικές φάσεις, διαχώρισε τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα «γενικό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών και ένα χρονοδιάγραμμα παρακολούθησης των επιμέρους σταδίων ώστε να ξέρουμε αν κάπου υστερεί η πρόοδος των εργασιών και πού πρέπει να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις». Μάλιστα, απέδωσε τις καθυστερήσεις που έχουν εξαντλήσει την υπομονή των εμπόρων σ’ αυτό ακριβώς το χρονοδιάγραμμα των επιμέρους σταδίων τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε χρόνος για να ρολάρει το έργο και να συντονιστούνε όλοι. Υπήρχαν τεχνικές λύσεις που δεν ήταν προσδιορισμένες επακριβώς από τη μελέτη, όπως οι προσβάσεις στα καταστήματα, και μετά ακολούθησε – η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία – να βρεθούνε υλικά κατάλληλων προδιαγραφών, στην ώρα τους. Άλλο μεγάλο πρόβλημα ήταν ότι προηγούνταν το έργο υπογείωσης της ΔΕΗ, έργο ξεχωριστό της τάξεως του μισού εκατ. ευρώ, με στόχο οι εναέριοι στύλοι και τα καλώδια να αντικατασταθούν με υπόγειο δίκτυο, πιο σύγχρονο και πολύ πιο όμορφο. Εκεί είχαμε πρόβλημα με τον εργολάβο της ΔΕΗ και παρ’ ότι εμείς έχουμε προπληρώσει, δημιουργήθηκε καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων στο έργο».

erga12

«Το τμήμα της Δικαιοσύνης προχωρά με ταχείς ρυθμούς»

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οι παθογένειες που προκάλεσαν τις καθυστερήσεις στην ανάπλαση της Ίδης έγινε εφικτό να αποφευχθούν στο τμήμα της λεωφόρου Δικαιοσύνης. «Η παρέμβαση στη Δικαιοσύνης» λέει χαρακτηριστικά «έχει ξεκινήσει εδώ και 2,5 μήνες και είναι πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Προχωράμε χωρίς κανένα πρόβλημα, έχουμε αφήσει πίσω μας τα ζητήματα που μας ταλαιπώρησαν στην Ίδης και αν δεν υπάρξει ανατροπή, μέσα στον Αύγουστο ή τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη θα έχει γίνει η σκυροδέτηση και θα απαλλαγούμε από τη σκόνη και τα πλέγματα. Από τους εμπόρους της Δικαιοσύνης δεν έχουμε παράπονα για καθυστερήσεις. Οι ράμπες που οδηγούν στα καταστήματα είναι πολύ άνετες και ασφαλείς, ποιοτικότερες από εκείνες της Ίδης. Είναι πιο εύκολη η προσπέλαση».

erga4

Οι πολίτες να γνωρίζουν ότι κυκλοφορούν σε ένα εργοτάξιο …

Όσο για τις διαμαρτυρίες των πολιτών που δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν στο κέντρο λόγω των έργων ο κ. Αναστασάκης σημειώνει: «Δεν είναι δυνατόν ένα έργο προϋπολογισμού μελέτης περίπου 5 εκατ. ευρώ, στην καρδιά της εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας  να μην επιφέρει ταλαιπωρία. Όλα τα μαγαζιά και οι δρόμοι είναι κομμάτι του εργοταξίου.  Όποιος αποφασίζει να κινηθεί στο κέντρο θα πρέπει να ξέρει ότι θα διέλθει μέσα από ένα εργοτάξιο. Χρειάζεται επιπλέον προσοχή από όλους όσοι επιλέγουν να κυκλοφορήσουν στο κέντρο. Είναι μια προσωρινή κατάσταση γι’ αυτό ζητάμε την κατανόηση όλων. Στο τέλος του έργου, όμως, θα μιλάμε για μία πόλη διαφορετική».

erga9

«Η ανάπλαση θα κάνει αίσθηση»

Ακόμη, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων εμφανίστηκε ενθουσιώδης ως προς το τελικό αποτέλεσμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πολίτες θα «αποζημιωθούν» από την ταλαιπωρία που υφίστανται σήμερα. Πιο συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι: «Το έργο θα κάνει την ίδια αίσθηση στο Ηράκλειο με την πεζοδρόμηση της 25ης Αυγούστου. Θα αλλάξει η ψυχολογία, το κλίμα και η αξία της πόλης. Η λεωφόρος Δικαιοσύνης έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή, τουριστική, εμπορική και πολιτιστική. Θα δημιουργηθούν καλύτερες κυκλοφοριακές συνθήκες, θα αναδειχθούν πολιτιστικά στοιχεία όπως η τριλογία των διατηρητέων κτιρίων, θα υπάρξουν πολύ πιο σύγχρονες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις μετακινήσεις με τα μικρά λεωφορεία και τα ποδήλατα και περισσότερος δημόσιο χώρο για τους πεζούς και τα ΑμΕΑ. Θα μας κάνει να μοιάζουμε πολύ περισσότερο με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις».

erga7

Έργα μεγάλης κλίμακας μεσούσης της τουριστικής περιόδου

Ως προς τις αιτιάσεις εκείνων που ισχυρίζονται ότι η εικόνα της πόλης ως πελώριου εργοταξίου πλήττει τον τουρισμό, στην περίοδο που η τουριστική κίνηση κορυφώνεται ο κ. Αναστασάκης υποστήριξε ότι «η εικόνα του εργοταξίου δεν είναι αισθητικά υποβαθμισμένη. Οι ξένοι επισκέπτες βλέπουν ότι γίνονται εργασίες. Τώρα μάλιστα που επιστρώνεται η Ίδης αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι γίνεται κάτι πολύ καλό που θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Οι περισσότεροι τουρίστες προέρχονται από πόλεις τα ιστορικά κέντρα των οποίων είναι πεζοδρομημένα και άρα ξέρουν πώς έχουν γίνει. Εξάλλου, ένας επισκέπτης δεν χρειάζεται να περάσει μέσα από τη Δικαιοσύνης και την Ίδης για να πάει στη Λότζια, να περπατήσει στους πεζοδρόμους, να φτάσει στον Κούλε. Μπορεί πολύ εύκολα να κάνει μια παράκαμψη από τη Δαιδάλου ή τη Μιλάτου. Επομένως δεν υπάρχει επίπτωση όσον αφορά την τουριστική κίνηση γιατί οι τουριστικοί πράκτορες ξέρουν πού να κατευθύνουν τον κόσμο ώστε να μην ταλαιπωρείται».

erga3

«Μύθος» το χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών;

Ερωτηθείς για τον χρόνο περάτωσης του έργου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επανέλαβε ότι ο αρχικός σχεδιασμός για τμηματική παράδοση κατά φάσεις παραμένει, αναφερόμενος στο επίμαχο χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασάκης τόνισε: «Η παράδοση θα είναι τμηματική και το είχαμε πει εξαρχής. Γι’ αυτό είναι και λίγο μύθος ότι έχουμε 18 μήνες ένα έργο. Στην ουσία μιλάμε για πέντε διαφορετικά έργα αλληλένδετα μεν σαφέστατα, αλλά με επιμέρους χρονοδιαγράμματα και όχι 18 μήνες το σύνολο του κέντρου κλειστό».

Αναφερόμενος στον ρεαλιστικό στόχο της παρούσας περιόδου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων σημείωσε: «Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι το κομμάτι της Ίδης. Προσπαθούμε κάθε μέρα ώστε οι οι επιστρώσεις να τελειώσουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στη συνέχεια από Σεπτέμβρη φιλοδοξούμε να επιστρώσουμε τη Δικαιοσύνης. Όταν τελειώσει το τμήμα της Ίδης και μπορούμε να κατευθύνουμε εκεί τους πεζούς και ίσως και κάποια οχήματα, τότε θα προχωρήσουμε στη μικρή Έβανς. Δεν θέλουμε να έχουμε ταυτόχρονα τρία μέτωπα. Το πολύ δύο. Ένα στο οποίο γίνονται οι βαριές εργασίες και ένα στο οποίο γίνονται οι επιστρώσεις».

erga5

Τι σημαίνει για τον Δήμο Ηρακλείου η ανάπλαση του κέντρου

Απευθύνοντας μήνυμα στους διαμαρτυρόμενους Ηρακλειώτες για τη συνεχιζόμενη ταλαιπωρία, ο κ. Αναστασάκης έκανε λόγο για ένα «συνολικό όραμα με στόχο να αναδειχθεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του Ηρακλείου, δηλαδή η ιστορία του και ο πολιτισμός του μέσα από το ιστορικό κέντρο και τα ενετικά τείχη. Πεζοδρομώντας τον άξονα Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού – μικρή Έβανς – 1821, δημιουργείται μια αλυσίδα νέων έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Τους επόμενους μήνες ξεκινά το έργο στο πάρκο Γεωργιάδη, και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την αναβάθμιση της Πλατείας Ελευθερίας με βάση τις παρατηρήσεις των δημοτών για τα φώτα, την έλλειψη πρασίνου, τον αστικό εξοπλισμό. Μελετάμε ήδη την Καλοκαιρινού ώστε να μπορέσουμε να τη δημοπρατήσουμε και αυτή μέσα στη χρονιά ή στις αρχές της επόμενης, και παζλ συμπληρώνεται με την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου την οποία ήδη έχουμε καταθέσει στο ΕΣΠΑ. Όλο αυτό κλείνει με τα Ενετικά Τείχη  καθώς η μελέτη του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου βρίσκεται ήδη στην αρχαιολογία για έγκριση με εξασφαλισμένα τα κονδύλια, ενώ στο βόρειο μέτωπο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη διαμόρφωση της παραλίας του Δερματά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση