HomeΕΛΛΑΔΑΑποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος κατάδικος στην Κύπρο μετά από 31 χρόνια

Αποφυλακίστηκε ο μακροβιότερος κατάδικος στην Κύπρο μετά από 31 χρόνια

Καταδικάστηκε για τριπλή δολοφονία, πατέρα και δύο παιδιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έξω από τις Κεντρικές Φυλακές βρίσκεται από σήμερα, Παρασκευή, ο Παναγιώτης Καυκαρής καθώς το αρμόδιο Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημά του για αποφυλάκιση.

Ο Καυκαρής είχε αιτηθεί δύο φορές στο παρελθόν να αποφυλακιστεί, ωστόσο το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ΄αδείαν απέρριπτε τα αιτήματά του. Υπενθυμίζεται ότι είχε καταδικαστεί σε τρεις φορές ισόβια για την τοποθέτηση βόμβας και τη δολοφονία του 45χρονου Πανίκου Μιχαήλ και των παιδιών του Χριστάκη και Μιχαλάκη, 13 και 11 ετών, αντίστοιχα στις 10 Ιουλίου του 1987.

Η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε δύο χρόνια αργότερα.

Μέχρι σήμερα ήταν ο μακροβιότερος κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς παρέμεινε εκεί για 31 χρόνια. Καταδικάστηκε για τριπλή δολοφονία, πατέρα και δύο παιδιών

Στις 10 Μαρτίου 1989 το Κακουργιοδικείο Λεμεσού ανακοίνωσε ποινή ισόβιας φυλάκισης για κάθε μια από τις τρεις κατηγορίες φόνου εκ προμελέτης που διαπράχθηκε στις 10 Ιουλίου 1987 στη Λεμεσό. Ο Παναγιώτης Καυκαρής είχε τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό κάτω από το αυτοκίνητο του επιχειρηματία Πανίκου Μιχαήλ. Όταν το θύμα του μπήκε στο αυτοκίνητο μαζί τα δυο του παιδιά, ηλικίας 11 και 13 ετών, ο Καυκαρής πυροδότησε τον μηχανισμό και τους σκότωσε. Ο τρίτος γιος της οικογένειας, μόλις δύο ετών, γλίτωσε όπως και η μητέρα του.

Το έγκλημα συντάραξε την κοινή γνώμη της εποχής.

Ο Καυκαρής δεν αποκάλυψε ποτέ τον ηθικό αυτουργό της εγκληματικής ενέργειας, ο οποίος φέρεται να του είχε υποσχεθεί 10.000 λίρες.

Το 2008 ο ισοβίτης κέρδισε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το βιολογικό τέλος. Το αίτημά του στάθηκε αφορμή για να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε στα δώδεκα χρόνια οι κατάδικοι να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2009.

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, «Πολίτης» και Sigmalive ,lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση