HomeΕΛΛΑΔΑΦλώρινα: Αρκούδα νεκρή στο Βροντερό Φλώρινας

Φλώρινα: Αρκούδα νεκρή στο Βροντερό Φλώρινας

Με τη θανάτωση άγριου ζώου δεν επιλύεις προβλήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία αρκούδα εντοπίστηκε νεκρή την περασμένη Τρίτη στο Βροντερό Φλώρινας από συνεργάτη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» και μέλος της Ομάδας Αμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για τη διαχείριση όλων των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.

Οπως διαπιστώθηκε, η αρκούδα, ηλικίας επτά έως οκτώ ετών, είχε πεθάνει πριν από 15 με 20 μέρες. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την Διεύθυνση Δασών Φλώρινας θα προσπαθήσουν να διερευνήσουν τα αίτια του θανάτου του ζώου ενώ, όπως έγινε γνωστό, στην περιοχή του Βροντερού έχουν σημειωθεί στο παρελθόν αρκετά περιστατικά παράνομης θανάτωσης αρκούδων είτε με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είτε με πυροβόλο όπλο.

Η «Καλλιστώ» και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η θανάτωση αρκούδας αποτελεί παράνομη πράξη ενώ η θανάτωση οποιουδήποτε άγριου ζώου, δεν αποτελεί λύση αποφυγής ζημιών σε παραγωγικές μονάδες (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καλλιέργειες).

Το πιθανότερο, μάλιστα, είναι πως τη θέση ενός ζώου που θανατώνεται, παίρνουν άλλα ζώα, που θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Παράλληλα, η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, είναι πολύ πιθανόν να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν το στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς).

Σε αντίθεση με τη θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης που ενδείκνυνται ως αποτελεσματικά είναι η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και σκύλων φύλαξης κοπαδιών, καθώς μπορούν να αποτρέψουν τις επιθέσεις των σαρκοφάγων ζώων σε παραγωγικές μονάδες και σε βάθος χρόνου να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές.

tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση