HomeΚΟΣΜΟΣΟ Πάπας κατά της εσχάτης των ποινών

Ο Πάπας κατά της εσχάτης των ποινών

"Ανεπίτρεπτη και αναχρονιστική"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανεπίτρεπτη, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χαρακτήρισε τη θανατική ποινή η Αγία Εδρα, σε μια κίνηση η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες όπου η εσχάτη των ποινών είναι νόμιμη.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέβαλε την ποινή του θανάτου για αιώνες, ενώ ανέχθηκε σιωπηρά την εφαρμογή της ακόμη και τη σύγχρονη εποχή. Η στάση της Εκκλησίας άρχισε, ωστόσο, να μεταβάλλεται χάρη στην παρέμβαση του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄, ο οποίος πέθανε το 2005.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Βατικανού, ο Πάπας Φραγκίσκος διέταξε την τροποποίηση της Καθολικής Κατήχησης, της σύνοψης των διδαγμάτων του Ρωμαιοκαθολικισμού, έτσι ώστε αυτή να αποτυπώνει την απόλυτη διαφωνία του Πάπα με τη θανατική ποινή.

Τα νέα εδάφια της κατήχησης θα αναφέρουν εφεξής ότι «η θανατική ποινή είναι απαράδεκτη ως επίθεση εναντίον της αξιοπρέπειας και της ζωής του ατόμου. Η Εκκλησία μας εργάζεται με αποφασιστικότητα για την κατάργηγση της θανατικής ποινής σε όλο τον κόσμο». Τα λόγια αυτά είχε εκφωνήσει σε πρόσφατο κήρυγμά του ο καθολικός Ποντίφικας.

Η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου για συνολική καταδίκη της εσχάτης των ποινών αναμένεται να δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις, ιδίως μεταξύ συντηρητικών ρωμαιοκαθολικών κύκλων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και αλλού, όπου η θανατική ποινή είναι νόμιμη και εφαρμόζεται τακτικά. Τον περασμένο χρόνο, 53 χώρες του κόσμου προχώρησαν σε εκτελέσεις θανατοποινιτών, σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνή Αμνηστία.

Αναχρονιστική

Η νέα έκδοση της Καθολικής Κατήχησης αναφέρει ότι «αν και η θανατική ποινή εθεωρείτο στο παρελθόν κατάλληλη και δίκαιη τιμωρία για ολόκληρη κατηγορία σοβαρών αδικημάτων, οι σημερινές αντιλήψεις για την αξιοπρέπεια του ατόμου και την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής, την καθιστούν αναχρονιστική και άδικη».

Το ανανεωμένο κείμενο, που προήλθε από το κήρυγμα του προοδευτικού Ποντίφικα, αναφέρει επίσης ότι «οι νέες αντιλήψεις για τον σωφρονισμό των εγκληματιών, τη σοβαρότητα ορισμένων αδικημάτων και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης, καθιστούν αναχρονιστική και αντιπαραγωγική την εφαρμογή της θανατικής ποινής, καθώς στερούν –μεταξύ άλλων– τη δυνατότητα των ενόχων να εξασφαλίσουν συγχώρηση για τα εγκλήματά τους».

Μετά την εκλογή του στον παπικό θρόνο το 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει καλέσει επανειλημμένως για συνολικό μορατόριουμ στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών, ζητώντας από την ηγεσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να εκπονήσει σαφές κείμενο καταδίκης της θανατικής ποινής στην Καθολική Κατήχηση.

Η μεταβολή στην κατήχηση εκπονήθηκε από την αρμόδια Σύνοδο (Κουρία), υπεύθυνη για την προάσπιση και εξάπλωση του ρωμαιοκαθολικού δόγματος.

Σε εγκύκλιό του προς το Κολέγιο Καρδιναλίων, ο επικεφαλής της Κουρίας, καρδινάλιος Λουίς Λαδάρια, υπογράμμισε ότι στόχος του Βατικανού είναι η οριστική κατάργηση της θανατικής ποινής.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση