HomeΚΡΗΤΗΝΟΔΕ Ηρακλείου: «Μεταρρυθμιστικό Βατερλώ η πρωτοβάθμια υγεία»

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: «Μεταρρυθμιστικό Βατερλώ η πρωτοβάθμια υγεία»

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Υγείας της οργάνωσης για τον "οικογενειακό γιατρό"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για «μεταρρυθμιστικό Βατερλώ» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Υγείας της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Ηρακλείου της ΝΔ, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αιχμή του δόρατος αποτελεί ο νέος θεσμός του «οικογενειακού γιατρού».

Πιο συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«Από την 1η Αυγούστου, το σύνολο των Ελλήνων πολιτών εισέρχονται σε ένα σύγχρονο υγειονομικό λαβύρινθο, όταν θα αναζητήσουν γιατρό στη Πρωτοβάθμια Υγεία.

Μετά την κατάργηση των ισχυουσών 1950 συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους παθολόγους, τους παιδιάτρους και τους γενικούς γιατρούς (από 30/7/18), βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο κενό.

Μετά τις επανειλημμένες αποτυχημένες πρόσφατες προκηρύξεις θέσεων οικογενειακών ιατρών (ΕΟΠΥΥ και στα ΤοΜΥ) η κάλυψη της ζήτησης από ενδιαφερομένους ιατρούς ήταν απογοητευτική.

Οι εν λόγω γιατροί δεν καλύπτουν ούτε το 30% των συνολικών αναγκών στην ελληνική επικράτεια και σε αρκετές περιοχές ούτε το 10% π.χ. νησιά, ορεινές περιοχές και μεγάλες πόλεις.

Ειδικά στην Κρήτη σε σύνολο αστικού / περιαστικού πληθυσμού 390000 στις μεγάλες πόλεις, διατίθενται μόλις 53 ιατροί (δηλαδή περίπου 1 ιατρός ανά 7300 πολίτες).

Μπροστά τον πανικό της αποτυχίας έχουν επιστρατευθεί ακόμα και ιατροί των Κέντρων Υγείας και έχουν μετονομασθεί – μονομερώς – από την ηγεσία του Υπουργείου σε «οικογενειακούς» για να απαλύνουν το αδιέξοδο.

Βασικό αίτιο της αποτυχίας ήταν η ιδεοληπτική προσκόλληση των υπευθύνων Υπουργών Υγείας στην εφαρμογή ενός πεπαλαιωμένου, αποτυχημένου κρατικίστικου συστήματος, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν, με αποτέλεσμα οι ιατροί να μην τους εμπιστεύονται, με αποτέλεσμα τώρα να διακυβεύεται η συνέχιση της εξυπηρέτησης των υγειονομικών αναγκών των πολιτών.

Η ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον πολίτη, η παράλληλη αξιοποίηση υπαρχόντων δημόσιων και ιδιωτικών δομών στην Πρωτοβάθμια, η εξατομικευμένη και κοστολογημένη παροχή ανά πολίτη και η δημιουργία κέντρων εφημέρευσης αστικού τύπου αποτελούν την εναλλακτική φιλελεύθερη πρόταση, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα υπόσχεση ποιοτικής και οικονομικά εφικτής σχεδίασης«.

Διαφήμιση
Διαφήμιση