Ή σορός ενός ακόμη ατόμου εντοπίστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο «Κόκκινο Λιμανάκι».

Οι δύτες περισυνέλεξαν τη σορό και την μεταφέρουν στην ξηρά όπου θα παραληφθεί από ασθενοφόρο για να επακολουθήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης.

Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί, μία εβδομάδα μετά τις φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, καθώς και με τον αριθμό των αγνοούμενων, με την ταυτοποίηση των νεκρών να συνεχίζεται.

Την Κυριακή, για πρώτη φορά, το Πυροσβεστικό Σώμα ανακοίνωσε τον αριθμό των αγνοουμένων. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Σταυρούλα Μαλλίρη, τα επιβεβαιωμένα θύματα της τραγωδίας ανέρχονται σε 63 (59 στη φωτιά και 4 που κατέληξαν στα νοσοκομεία) αλλά υπάρχουν και 28 μη ταυτοποιημένες «σοροί» -σάκοι με άγνωστο περιεχόμενο- και 25 αγνοούμενοι.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 91 άτομα έχασαν τη ζωή τους, αν και υπάρχει αβεβαιότητα δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει σε πόσα άτομα αντιστοιχεί το περιεχόμενο κάθε σάκου.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί είναι εάν οι δηλωμένοι ως αγνοούμενοι περιλαμβάνονται στις σορούς που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ώστε να διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός όσων έχασαν τη ζωή της από την πύρινη λαίλαπα – ο αριθμός μπορεί να περιλαμβάνει και ανθρώπους που δεν είχαν δηλωθεί αγνοούμενοι (π.χ μετανάστες). Πάντως, πηγές της ΕΛΑΣ, με γνώση των ερευνών, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σοροί που βρίσκονται ή θα βρεθούν το επόμενο διάστημα να μην αφορούν μόνον ένα αλλά περισσότερα θύματα.

Λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε η Πυροσβεστική εξέδωσε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 88: Οι 59 που ταυτοποιήθηκαν από το DNA, συν τέσσερις που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νοσοκομεία (σύνολο 63) και ακόμα 25 που ακόμα είναι υπό έρευνα ως αγνοούμενοι.

Στην ανακοίνωση γίνεται έκκληση προς τα ΜΜΕ «μέχρι να ταυτοποιηθούν όλες οι σοροί που βρίσκονται στο νεκροτομείο, να μην προσθέτουν τους νεκρούς με τους αγνοούμενους, καθώς επί της ουσίας, πολλοί από τους φερόμενους ως αγνοούμενοι μπορεί να είναι μεταξύ των νεκρών που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί ακόμα να δοθεί οριστική απάντηση για τον αριθμό των νεκρών.

»Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την αρχή δηλώθηκαν ότι χάθηκαν στην πυρκαγιά συνολικά 84 ονόματα. Από αυτούς τους 84 μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί οι 59, που είναι νεκροί. Οι υπόλοιποι 25 παραμένουν ως αγνοούμενοι, δεδομένου οτι συνεχίζεται το μακάβριο έργο της ταυτοποίησης των νεκρών, μεταξύ των οποίων μπορεί να είναι και αυτοί».

Σημειώνεται πως η πολυήμερη καθυστέρηση στην εκτίμηση του αριθμού των αγνοουμένων, καθώς και η αποκάλυψη ότι οι Αρχές γνώριζαν από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ότι υπήρχαν νεκροί, βάζει την κυβέρνηση στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής, με τη ΝΔ να κάνει λόγο για προσπάθεια απόκρυψης της πραγματικής εικόνας.
Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις νεκρών

Με αμείωτη ένταση και μεγάλες δυσκολίες συνεχίζεται η ταυτοποίηση των θυμάτων από τις φονικές πυρκαγιές. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, καθώς πλέον απομένουν προς ταυτοποίηση τα πλέον πολύπλοκα από επιστημονικής πλευράς περιστατικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η ιατροδικαστής Άννα Ράζου, τόνισε πως η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη, γιατί οι περισσότερες σοροί ήταν απανθρακωμένες.

«Είναι δύσκολο σε μια μαζική καταστροφή, που είχαμε τόσους νεκρούς μέσα σε λίγες ώρες, να ταυτοποιηθούν οι σοροί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Ακόμα και για εμάς που έχουμε δει πολλά περιστατικά, είναι τρομακτικό και δύσκολο. Ούτε εμείς αντέχουμε. Είναι μια πρωτοφανής τραγωδία, δεν έχουμε ζήσει κάτι ανάλογο».

newpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση