HomeΚΡΗΤΗΜε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 41ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 41ο Πανελλήνιο Νοσηλευτικό Συνέδριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 41ου Ετήσιου Πανελλήνιου Νοσηλευτικού Συνεδρίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΣΝΕ), μία από τις κορυφαίες επιστημονικές συναντήσεις στο χώρο της Υγείας που διοργανώνεται με επιτυχία τα τελευταία 40 χρόνια στη χώρα μας. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε φέτος στη Χερσόνησο από τις 4 έως τις 7 Μαΐου και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης. Περισσότεροι από 1500 Νοσηλευτές και Φοιτητές Νοσηλευτικής από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ανάμεσά τους και ο Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Πορτογαλίας,  παρακολούθησαν τις εργασίες του. Στην επίσημη τελετή έναρξης παρευρέθησαν  εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Περιφέρειας, της Υγειονομικής Περιφέρειας, μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, Διοικητές και στελέχη νοσοκομείων από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι  του ΕΕΣ, εκπρόσωποι του τύπου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Η θεματολογία του συνεδρίου, εξαιρετικά πλούσια και ενδιαφέρουσα, περιελάμβανε όλα τα αντικείμενα γύρω από τα οποία στρέφεται το επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον της διεθνούς νοσηλευτικής κοινότητας: τη νοσηλευτική εκπαίδευση, τη νοσηλευτική έρευνα την κλινική νοσηλευτική, τη νοσηλευτική ψυχικής υγείας, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τη διοίκηση υπηρεσιών υγείας, τη διαπολιτισμική νοσηλευτική κ.ά. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου ανέδειξαν τις βασικές προτεραιότητες των νοσηλευτών αναφορικά με την εφαρμογή της νοσηλευτικής βασισμένης σε ενδείξεις (evidence-based nursing), των κλινικών πρωτοκόλλων παροχής νοσηλευτικής φροντίδας, της νοσηλευτικής διεργασίας, της νοσηλευτικής διάγνωσης και της ολιστικής φροντίδας των υγειών και ασθενών ατόμων.

Οι αυξανόμενες ανάγκες προστασίας της υγείας που προκαλούνται από τις δημογραφικές εξελίξεις, τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των νοσηλευτών οι οποίοι αναζητούν τρόπους να προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταπεξέρχονται με επιτυχία στον απαιτητικό ρόλο τους. Σημαντικός προβληματισμός αναπτύχθηκε επίσης σχετικά με ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του κόσμου: τη σοβαρή και διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη νοσηλευτών καθώς και τη γήρανση του νοσηλευτικού δυναμικού. Ειδικά για τη χώρα μας τα στοιχεία είναι απογοητευτικά, καθώς είμαστε στην προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε αριθμό νοσηλευτών ανά κάτοικο. Εντούτοις, η επιδίωξη της παροχής ποιοτικής νοσηλευτικής φροντίδας είναι ο τρόπος που οι Έλληνες νοσηλευτές απαντούν στη δύσκολη περίοδο που διανύει η υγεία στη χώρα μας.  Παρά τις δυσκολίες που καθημερινά αντιμετωπίζουν, οι νοσηλευτές εξακολουθούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη και να επιδιώκουν τη δια βίου μάθηση και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.

Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή, με τη συνδρομή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Περιφερειακού Τμήματος της Ένωσης Νοσηλευτών Κρήτης, διοργάνωσαν συναυλία για την αγορά εμβολίων για ανασφάλιστα παιδιά του νησιού μας (εκδήλωση που στήριξαν εθελοντικά συγκροτήματα και τοπικές επιχειρήσεις), καθώς και εθελοντική αιμοδοσία.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του εν λόγω συνεδρίου και ευελπιστούμε τα συμπεράσματά του να αποτελέσουν εφαλτήριο γόνιμου διαλόγου για τα θέματα υγείας στη χώρα μας.

Η Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής

Πρινάρη Αγγελική, Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Η Αντιπρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής

Σπινθούρη Μαρία, Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Βενιζελείου Νοσοκομείου.

 

NOSHLEYTIKO SYNEDRIO3 NOSHLEYTIKO SYNEDRIO2 NOSHLEYTIKO SYNEDRIO4

Διαφήμιση
Διαφήμιση