HomeHL-9«Ξεπαγώνει» η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών

«Ξεπαγώνει» η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών

Κατατέθηκε η τροπολογία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τις χρήσεις που είναι δημόσιες και περιλαμβάνουν σχολεία, στρατιωτικές κατοικίες και παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) «ξεκαθαρίζει” η έκταση της πρώην στρατιωτικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και έχει συνολική έκταση 730 στρεμμάτων. Όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε, στο ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει μόνο το αξιοποιήσιμο τμήμα του ακινήτου, ώστε το υπολειπόμενο τμήμα να παραχωρηθεί, χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Χερσονήσου ή σε άλλους κοινωνικούς φορείς.

Όσον αφορά το εγχείρημα της αξιοποίησης του ακινήτου, στόχος είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την μακροχρόνια παραχώρησή του μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ κομβικής σημασίας είναι η εξέταση του Σχεδίου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Τα σχέδια

Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αξιοποίηση 350 στρεμμάτων από περίπου 730 στρέμματα που ανήκαν στην Αμερικανική Στρατιωτική Βάση. Σε αυτό προβλέπεται να δημιουργηθεί τουριστικό συγκρότημα που θα περιλαμβάνει δύο πολυτελή ξενοδοχεία και 80 παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνα και αντίστοιχες τουριστικές υποδομές. Ο διαγωνισμός που θα διενεργηθεί αφορά δύο ξεχωριστές εκτάσεις 30 και 316 στρεμμάτων, με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης να είναι εμπορικά καταστήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, αναψυκτήρια κτλ.

Οι επενδυτικές προοπτικές του ακινήτου στηρίζονται στο γεγονός ότι στην περιοχή όπου αυτό βρίσκεται βρίσκονται συγκεντρωμένες σύγχρονες υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας υποδομές, όπως το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Ενυδρείο Cretaquarium του ΕΛΚΕΘΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης”, καθώς και γήπεδο golf. Ακόμη βρίσκεται στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και απέχει 16 χλμ από το λιμάνι Ηρακλείου, 13 χλμ από τον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» και 10 χλμ από τον εξαιρετικά δημοφιλή οικισμό της Χερσονήσου.

Το εγχείρημα της αξιοποίησης της πρώην βάσης χρονολογείται από τις αρχές του 2000. Το 2011 η Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου δρομολογούσε την προκήρυξη διαγωνισμού εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ ο διαγωνισμός που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2014 από το ΤΑΙΠΕΔ ακυρώθηκε παρότι το «παρών” για το ακίνητο επιφάνειας 30 στρεμμάτων είχαν δώσει δύο εταιρείες.

Σημειώνεται ότι η Eurobank έχει επιλεγεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, το γραφείο Ποταμίτη Βεκρή είναι ο νομικός σύμβουλος του έργου αξιοποίησης, ενώ η εταιρεία Δέκαθλον λειτουργεί ως τεχνικός σύμβουλος του έργου αξιοποίησης.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση