HomeHL-GreeceΤι είδαν οι ήρωες της ΕΜΑΚ στο Μάτι: Έλιωσαν αμάξια, το μέταλλο έγινε υγρό

Τι είδαν οι ήρωες της ΕΜΑΚ στο Μάτι: Έλιωσαν αμάξια, το μέταλλο έγινε υγρό

«Από την πρώτη στιγμή αντικρίσαμε νεκρούς»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατριχίλα προκαλούν οι περιγραφές των ηρωικών ανδρών της ΕΜΑΚ από τα όσα αντίκρισαν τη μαύρη Δευτέρα της 23ης Ιουλίου στο μέτωπο της καταστροφικής φωτιάς στο Μάτι.

Ο επιπυραγός Ιωάννης Κολοβός και ο Πυρονόμος Μιχαήλ Βάσιλας ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην κόλαση του Ματιού και μαζί με εκατοντάδες συναδέλφους τους έδωσαν ηρωική μάχη για να σώσουν τους κατοίκους από τις πύρινες φλόγες.

«Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους όλων των πυροσβεστών της ΕΜΑΚ τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θανόντων και θα ήθελα να τους πω ότι τους νιώθουμε σαν να είναι μέλη της δικής μας οικογένειας», είπε ο Ιωάννης Κολοβός στον ΣΚΑΪ και το λόγο παίρνει η συγκλονιστική περιγραφή του συναδέλφου του Μιχαήλ Βάσιλα.

«Ήταν ένα τραγικό συμβάν. Το ζήσαμε μαζί τους. Γίνανε πραγματικά οικογένειά μας. Ήμασταν οι πρώτοι που ανταποκριθήκαμε. Φτάνοντας στο συμβάν αντιμετωπίσαμε μια τραγική κατάσταση. Ανθρώπους τρομαγμένους, φοβισμένους. Να ψάχνουν ένα σωσίβιο βοηθείας. Οδηγήσαμε ανθρώπους σε ασφαλή σημεία. Για εμάς αυτό ήταν η παραλία. ήταν το μόνο ασφαλές σημείο», είπε και συνέχισε:

«Το μέτωπο ήταν τεράστιο, ασφυκτική ατμόσφαιρα. Μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να πάθει αναπνευστικό καυστικό οίδημα ακόμα και αφού το οι φλόγες είχαν περιοριστεί. Επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είδαμε αμάξια που λιώσανε, βρήκαμε το μέταλλο σε μορφή υγρού. Ήταν ασύλληπτες οι θερμοκρασίες. Δεν το ‘χουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα. Έχουμε δει αμέτρητα συμβάντα, αλλά αυτό το πράγμα ελπίζω, εύχομαι να μην το ζήσουμε ποτέ».

Με το που έφτασαν στα στενά δρομάκια του Ματιού οι πυροσβέστες αντίκρισαν καμένα πτώματα στους δρόμους και κατάλαβαν αμέσως ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μαζική τραγωδία.

«Επί τη αφίξει βρήκαμε νεκρούς. Κατ΄ εκτίμηση, τις πρώτες 3-4 ώρες έγινε διψήφιο νούμερο. Εμείς σαν διασώστες γνωρίζαμε… Δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, εκκενώσαμε τον χώρο σε ασφαλείς περιοχές και παράλληλα τρέξανε επιχειρήσεις διάσωσης από κλήσεις και πληροφορίες», είπε ο επιπυραγός Κολοβός.

Όσο για τη σκηνή που αντίκρισαν και θα τους στοιχειώνει για πάντα, ο κ. Βάσιλας είπε:

«Η κάθε εικόνα ήταν διαφορετική. Αλλά σίγουρα το οικόπεδο με τα 25 άτομα, αγκαλιασμένα μεταξύ τους, ήταν κάτι συγκλονιστικό για μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για μας, παρόλο που έχουμε αντιμετωπίσει τεράστιες μαζικές καταστροφές. Στο HELIOS, σε σεισμούς, στην Μάνδρα με τους 24 νεκρούς συναδέλφους μας… Αυτό ήταν κάτι το πρωτόγνωρο».

star.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση