HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Ιούνιο

Αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Ιούνιο

Επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το σύνολο των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα έφθασε τα 129,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου καταγράφοντας αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Επίσης, αύξηση κατά 272 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τον Ιούνιο του 2018, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 580 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε 12,6% από 13,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 826 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 747 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκαν κατά 554 εκατ. ευρώ, τον Ιούνιο του 2018, έναντι μείωσης κατά 167 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε μείωσης κατά 1,2% με το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων να υποχωρεί στα 178,9 δισ. ευρώ από 179,3 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Ωστόσο, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 1.055 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 279 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούνιο του 2018, ήταν θετική κατά 1.053 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 169 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -0,4% από -1,6% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7% από -1,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 930 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 135 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε 2,8% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 123 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 27 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Ιούνιο του 2018, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 104 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε σε -2,1 από -2,2% τον προηγούμενο μήνα.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση