HomeΕΛΛΑΔΑ«Τσίπρας και Ζάεφ αποτελούν το παράδειγμα πώς οι φίλοι λύνουν τα προβλήματα»

«Τσίπρας και Ζάεφ αποτελούν το παράδειγμα πώς οι φίλοι λύνουν τα προβλήματα»

Ακλόνητη η στήριξή μας στη σταθερότητα της Βοσνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με την φράση «Τσίπρας και Ζάεφ αποτελούν το παράδειγμα πως οι φίλοι λύνουν τα προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια» υποδέχτηκε ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα τον ευχαρίστησε γιατί η Ελλάδα παραμένει εδώ και 20 χρόνια σύμμαχος της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης στην πορεία της προς την Ε.Ε.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός – την οποία ξεκίνησε με τις φωτιές στην Αττική – προέκρινε τις σχέσεις των δυο λαών και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου κ. Ντένις Ζβίζντιτς.

«Όπως τόνισα στον κ. πρόεδρο, η Ελλάδα εισέρχεται το 2018 σε μια νέα περίοδο της ιστορίας της. Και στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και να υπογραμμίσουμε τον ενισχυμένο ρόλο που ανακτά η χώρα μας για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην κοινή μας γειτονιά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και πρόσθεσε: «Με τις πρωτοβουλίες μας για την επίλυση του ονοματολογικού, και την αποκατάσταση εκκρεμών ζητημάτων με την Αλβανία, η Ελλάδα ξεκλειδώνει την επανεκκίνηση της ατζέντας της Θεσσαλονίκης».

«Το πλαίσιο στο οποίο εγκαινιάσθηκε πριν 15 χρόνια η ενταξιακή πορεία των Βαλκανικών χωρών. Έτσι, μετά από 5 χρόνια στασιμότητας, μπορούμε ξανά να μιλάμε για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες της περιοχής η οποία στηρίζεται ενεργά και καθοριστικά από την Ελλάδα. Η στήριξή μας στην σταθερότητα την ανάπτυξη – και την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης – ήταν και παραμένει ακλόνητη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναπτυξιακή στήριξη « με χρηματοδότηση άνω των 30 εκατ. ευρώ – στην ανοικοδόμηση και αποκατάσταση σχολικών κτιρίου στη Σρεμπρένιτσα, νοσοκομείου στο Κάσιντο, ορθόδοξoυ ναού στο Βοϊκοβίτσι και βέβαια του εμβληματικού έργου της ανέγερσης του κυβερνητικού κτιρίου 3 των Κοινών Θεσμών – του κτιρίου φιλίας λαών μας» τόνισε.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «ότι η Ελλάδα στηρίζει τις δύσκολες προσπάθειες που καταβάλλετε για συμφιλίωση και σταθερότητα καθώς και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις σας όσον αφορά στους θεσμούς σας και την προώθηση της ανάπτυξης. Έχουμε μια πολύ καλή βάση με το Μνημόνιο κατανόησης του 2013 για να στηρίξουμε αυτή σας την προσπάθεια με τεχνογνωσία. Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, επανενεργοποιήσαμε πρόσφατα την Κοινή Διυπουργική Επιτροπή, οργανώνοντας επιχειρηματικό φόρουμ , ενώ τα εμπορικά μας επιμελητήρια υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας. Θεωρώ ότι έχουμε σημαντικά περιθώρια για την προώθηση ελληνικών επενδύσεων – στη συνέχεια των σημαντικών επενδύσεων που ήδη υπάρχουν στη χώρα – ειδικότερα στους τομείς των υποδομών/μεταφορών, ενέργειας και αγροτικών προϊόντων».

Αξίζει να σημειωθεί πως και οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν στην πρωτοβουλία για απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας -Βόσνιας /Ερζεγοβίνης

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση