Με το πρώτο φως της… ημέρα φάνηκε η τεράστια καταστροφή που υπέστη το εμβληματικό κτήριο που άλλοτε φιλοξενούσε το Πολεμικό Μουσείο στα Χανιά.

Η φωτιά ήταν καταστροφική καθώς δεν άφησε σχεδόν τίποτε όρθιο στο πέρασμά της. Η στέγη κατέρρευσε ενώ μόνο η πρόσοψη έχει μείνει όρθια θυμίζοντας ότι σε εκείνο το σημείο, στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη υπήρχε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της νεότερης ιστορίας των Χανίων.

Οργή και απογοήτευση στην τοπική κοινωνία

Από χθες η τοπική κοινωνία είναι… μουδιασμένη καθώς δεν μπορεί να πιστέψει το μέγεθος της καταστροφής στο ιστορικό κτήριο του Πολεμικού Μουσείου.

Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που προκαλούν οργή και απογοήτευση στους κατοίκους αλλά και τους τοπικούς φορείς.

Η μεγαλύτερη απορία που εκφράζεται από τους πολίτες είτε μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε μέσω δηλώσεων εκπροσώπων των τοπικών αρχών είναι για ποιον λόγο το συγκεκριμένο κτήριο – που αποτελούσε κόσμημα για την πόλη – είχε αφεθεί στην… μοίρα του και είχε μετατραπεί χώρος όπου έμεναν μέσα ομάδες «περιθωριακών».

Το ιστορικό κτήριο – σύμβολο των Χανίων

Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στον Δημοτικό Κήπο στα Χανιά.

Χτίστηκε το 1870 σε σχέδια του ιταλού αρχιτέκτονα Μακούζο και χρησιμοποιήθηκε ως κτήριο των Ιταλικών Στρατώνων ενώ αποτελούσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα μνημεία της πόλης το οποίο είχε κριθεί διατηρητέο.

Στην σύγχρονη εποχή αποτελούσε την στέγη του Πολεμικού Μουσείου στα Χανιά ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργούσε με τα εκθέματα να έχουν μεταφερθεί στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Το κτήριο υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενώ συνεχόμενες ήταν οι προσπάθειες της δημοτικής αρχής να περιέλθει το κτήριο στην αρμοδιότητά της προκειμένου να στεγάσει τον δήμο Χανίων.

Ανθρώπινο «χέρι» βλέπουν πίσω από την φωτιά οι αρχές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της πυροσβεστικής για να βρουν τα αίτια της φωτιάς ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινου παράγοντα.

Το κτήριο του Πολεμικού Μουσείου – αν και για τους υπεύθυνους θεωρούνταν σφραγισμένο – χρησιμοποιούνταν από διάφορους ως κατάλυμα.

Μάλιστα, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε μία προσαγωγή ενός ατόμου που έμενε στο κτήριο ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό αν ευθύνεται για την φωτιά.

φωτογραφίες Parakritika.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση