Στην Κρήτη βρίσκονται σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης.

Οι επισκέψεις των δύο υπουργών έχουν να κάνουν με την Σύνοδο των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας που πραγματοποιείται στο ΙΤΕ και το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα σε ΙΤΕ και ΤΕΙ ωστόσο η «κάθοδος» Γαβρόγλου έχει ως κύριο στόχο το ζήτημα των συγχωνεύσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤΕΙ και ΙΤΕ

Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής των δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ και του ΙΤΕ σήμερα στις 9 το πρωί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ.

Τα Μνημόνια υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης Καθηγητής Νικόλαος Κατσαράκης και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός αναφέρθηκε στον τρόπο και στη διαδικασία υλοποίησης των δυο αυτών Μνημονίων Συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού ανάπτυξη ενός Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης στον Αγροδιατροφικό τομέα ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πλέον ισχυρά χρηματοδοτούμενους τομείς έρευνας από το Πρόγραμμα «Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του ΥΠΠΕΘ.

Τα αντικείμενα των δύο Μνημονίων Συνεργασίας είναι:

Η από κοινού οργάνωση διδακτορικών σπουδών, με βάση τις προβλέψεις του Ν 4485/2017, καθώς μετά από σχετική αξιολόγηση επιτρέπεται πλέον σε Τμήματα των ΤΕΙ να οργανώνουν διδακτορικές σπουδές [απόφαση Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αρ. 59095/Ζ1 (ΦΕΚ 1360 τ΄Β/19-06-2018) περί «Καθορισμού κριτηρίων και διαδικασιών για την οργάνωση διδακτορικών σπουδών από Τμήματα των ΤΕΙ»]. Δίνεται δε η δυνατότητα σε Ερευνητές του ΙΤΕ να επιβλέπουν διδακτορικές διατριβές στα Τμήματα των ΑΕΙ, μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασιών.

Το ΤΕΙ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει τους σχετικούς φακέλους στο ΥΠΠΕΘ προς αξιολόγηση και έγκριση οργάνωσης διδακτορικών σπουδών στα παρακάτω Τμήματα:

Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ

Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ

Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ

Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ

Τεχνολόγων Γεωπόνων

Η από κοινού ανάπτυξη ερευνητικών και εκπαιδευτικών δομών στον Αγροδιατροφικό τομέα, με κεντρικό άξονα το Αγρόκτημα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο. Στόχος είναι το Αγρόκτημα, μια έκταση που ξεπερνά τα 100 στρέμματα, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Αγροδιατροφή στην Κρήτη, τη χώρα και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Εκεί σχεδιάζεται να ενταχθούν δράσεις που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από επιδεικτικούς αγρούς και ρομποτικά συστήματα υποστήριξης των καλλιεργειών, βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και δράσεις που σχετίζονται με τη μοριακή βιολογία και τη γενετική.

Στο ΤΕΙ ο Κώστας Γαβρόγλου

Ο κ. Γαβρόγλου θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ιδρύματος, όπου αναμένεται να διατυπωθούν οι εκτιμήσεις της κοινότητάς του για το μείζον ζήτημα των συγχωνεύσεων.

Βεβαίως, με αφορμή την πεφρασμένη – με «κομψό τρόπο» είναι η αλήθεια – άρνηση του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης στον σχεδιασμό των συγχωνεύσεων, δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν εκπρόσωποί τους.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τριγμούς και «ψυχροπολεμικό κλίμα» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του νησιού, προαναγγέλλοντας ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, δεν θα υλοποιηθούν αδιαμαρτύρητα.

Όσον αφορά στη Σύνοδο των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας είναι που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του οργάνου μέχρι το τέλος του 2018. Για τον λόγο αυτό, η Σύνοδος διοργανώνεται στο Ηράκλειο.

Τι γίνεται με τις συγχωνεύσεις

Οι μαθητές που θα καθίσουν στα θρανία για την Γ’ Λυκείου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πάρουν στα χέρια τους ένα νέο μηχανογραφικό.

Τουλάχιστον 8 ΤΕΙ θα δεχθούν φέτος τους τελευταίους εισακτέους και από την επόμενη χρονιά θα οδεύσουν προς «πανεπιστημιοποίηση», με συνεργασίες με πανεπιστήμια. Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, αναμένονται πολλές.

Σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας τα ΤΕΙ βαίνουν προς κατάργηση, με μοναδική εξαίρεση ίσως εκείνα στην Κρήτη, ενώ επόμενος σταθμός στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας είναι οι συνέργειες ακόμη και μεταξύ πανεπιστημίων.

Οι σχετικές «ζυμώσεις» είναι σε εξέλιξη και σε όλες τις περιφέρειες υπάρχει κινητικότητα, αν και οι πιο εφικτές για υλοποίηση από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αφορούν- με τα μέχρι τώρα δεδομένα- οχτώ ΤΕΙ, έξι πανεπιστήμια και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το υπουργείο Παιδείας έχει στρέψει το ενδιαφέρον προς την Κρήτη, όπου το πανεπιστήμιο έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοια σύμπραξη, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Ομως, αυτό το πρότζεκτ δύσκολα θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, που επικαλείται η εφημερίδα.

Δείτε εδώ πώς θα διαμορφωθεί ο νέος χάρτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση