HomeΕΛΛΑΔΑΑβραμόπουλος για μεταναστευτικό

Αβραμόπουλος για μεταναστευτικό

Η Ιταλία χρειάζεται βιώσιμη λύση και όχι δράσεις κατά περίπτωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναλυτική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, ιθαγένειας και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ερωτηθείς σχετικά με τη «μέθοδο» της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία αποφάσισε να μπλοκάρει πλοία με μετανάστες και πρόσφυγες, για να πετύχει την κατανομή τους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Αβραμόπουλος τονίζει:

«Η Ιταλία αξίζει να έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των άλλων κυβερνήσεων για τα όσα έκανε τα χρόνια αυτά, αλλά δεν μπορούμε να δρούμε, κάθε φορά, κατά περίπτωση. Χρειάζεται δομική και βιώσιμη λύση, εφαρμόζοντας τις λύσεις που συμφωνήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Ιουνίου».

Ο ευρωπαίος επίτροπος προσθέτει ότι «θα είναι ένα δύσκολο καλοκαίρι» και ότι «η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό της Ιταλίας, αν και χρειάζεται μια συνολική και δομική απάντηση. Η μεταρρύθμιση, δηλαδή, του Κανονισμού του Δουβλίνου».

Τονίζει, επίσης, ότι «παραμένει αισιόδοξος» και ότι χρειάζεται «μια λογική προσέγγιση, ώστε οι κυβερνήσεις να καταλάβουν ότι η Ιταλία και η Ελλάδα δεν μπορούν, πλέον, να είναι θύματα του συστήματος αυτού και ότι χωρίς ένα νέο δικαίωμα ασύλου δεν θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης».

Σε ό,τι αφορά την ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, ο κύριος Αβραμόπουλος δηλώνει:

«Τα τελευταία χρόνια δουλέψαμε πολύ καλά με τις ιταλικές κυβερνήσεις και μπορούμε να βοηθήσουμε και αυτήν. Η Ρώμη δεν είναι μόνη και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε άριστα με τη νέα κυβέρνηση».

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της Ευρώπης στο μεταναστευτικό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογραμμίζει:

«Αναπτύσσουμε έναν μηχανισμό που θα εγγυηθεί την πλήρη στήριξη όλων των χωρών μελών και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών, για να προσφέρεται προστασία σε όποιον τη χρειάζεται και να επαναπατρίζονται οι υπόλοιποι. Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν θα πρόκειται για κέντρα κράτησης, αλλά για χώρους όπου θα συντονίζονται καλύτερα οι αποβιβάσεις και η διαχείριση του μεταναστευτικού».

Ο αρμόδιος επίτροπος ζητά από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επιδείξουν αλληλεγγύη, διότι «ήρθε η στιγμή να βρεθεί η πολιτική βούληση για να τύχουν καλύτερης διαχείρισης οι μεταναστευτικές ροές». Ο κύριος Αβραμόπουλος καθιστά σαφές, παράλληλα, ότι για την αλλαγή των κανόνων της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia, «απαιτείται η ομοφωνία όλων των χωρών μελών της Ένωσης».

Σε σχέση, τέλος, με την κατάσταση στην Λιβύη, ο κύριος Αβραμόπουλος δηλώνει στη La Repubblica:

«Πήγα πρόσφατα στη Λιβύη και η χώρα είναι διχασμένη. Δεν υπάρχει μια συνταγματική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται. Αλλά πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να τη σταθεροποιήσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Στο μεταξύ, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να συνεργαστούμε καλύτερα με την κυβέρνηση της Τρίπολης, και αν ο ιταλός υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι έχει κάποιες προτάσεις επί του θέματος, θα τις ακούσουμε με ενδιαφέρον».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση