HomeHL-WorldΠρος σύγκρουση του ΥΠΟΙΚ Τρία με Ντι Μάιο – Σαλβίνι;

Προς σύγκρουση του ΥΠΟΙΚ Τρία με Ντι Μάιο – Σαλβίνι;

Αναταράξεις στην Ιταλία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγοί των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, Λουΐτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, φέρονται να βρίσκονται σε σύγκρουση με τον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία σχετικά με τον διορισμό του διοικητή του Οίκου Παρακαταθηκών και Δανείων της χώρας,  σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας La Repubblica, γεγονός που έχει προκαλέσει νευρικότητα στο ιταλικό χρηματιστήριο και έχει αυξήσει τα spread των ιταλικών ομολόγων από το πρωί.

Οι δύο λαϊκιστές πολιτικοί και ισχυρότερες φιγούρες της κυβέρνησης συνεργασίας Κινήματος Πέντε Αστέρων – Λέγκας αντιδρούν στον υποψήφιο που προτείνει ο κ. Τρία και φέρονται να απείλησαν να ζητήσουν την παραίτησή του, εάν δεν υποχωρήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία πάντως δεν αποκαλύπτει τις πηγές της. Ο 69χρονος Τρία έθεσε βέτο για την εναλλακτική υποψηφιότητα του Φαμπρίτσιο Παλέρμο, οικονομικού διευθυντή – σήμερα – του οργανισμού.

Οι Ντι Μάιο και Σαλβίνι ακύρωσαν την προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον κ. Τρία, όπου και θα συζητείτο το ζήτημα.

Οι πληροφορίες για πιθανή αποπομπή του Τρία, ο οποίος λειτουργεί καθησυχαστικά προς τις αγορές, καθώς θεωρείται ότι εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πορεία της Ιταλίας εντός του ευρώ, οδήγησαν σε αύξηση του spread των 10ετών ιταλικών ομολόγων κατά 4 μονάδες βάσης, στις 222.

Ο Τρία θεωρείται επίσης εγγυητής της δημοσιονομικής σταθερότητας έναντι της πολιτικής επέκτασης την οποία είχαν διακηρύξει και τα δύο λαϊκιστικά κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο.

Η εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για «αποκυήματα φαντασίας» αναφερόμενη στα περί παραίτησης, ενώ οι εκπρόσωποι των κ.κ. Ντι Μάιο και Σαλβίνι δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το ιταλικό χρηματιστήριο υποχωρούσε κατά 1% με φόντο την πληροφορία για κυβερνητική κρίση, ωστόσο μετά τη διάψευση οι απώλειες περιορίστηκαν κοντά στο 0,3%.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση