HomeΚΡΗΤΗΚινδυνεύουν με λουκέτο οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Κινδυνεύουν με λουκέτο οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Παρέμβαση στη βουλή από τον Λ. Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον κίνδυνο να κλείσουν οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης λόγω της προτεινόμενης μείωσης του προϋπολογισμού τους κατά 50% αναφέρεται ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με Nοητική Yστέρηση. Αποσκοπούν στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.

Ο νόμος 3394/2007 ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας τους. Φορείς που ιδρύουν Σ.Υ.Δ μπορούν να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα και εποπτεύονται από την αρμόδια Διεύθυνση ή Τμήμα Κοινωνικής προστασίας  σε επίπεδο Περιφέρειας. Λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής και υποστηριζόμενης διαβίωσης 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες μπορεί να φιλοξενηθούν άτομα με ελαφριά, μέση έως βαριά νοητική υστέρηση (οφειλόμενη σε γενετικά ή περιβαλλοντικά αίτια ή και αυτισμό), μερικώς αυτοεξυπηρετούμενα ή δια βίου υποστηριζόμενα από το προσωπικό των Σ.Υ.Δ., από 12 ετών και άνω. Οι Σ.Υ.Δ. δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της Διεπιστημονικής Ομάδας, λαμβανομένων υπόψη παράλληλα και των κοινωνικών αναγκών των εκάστοτε περιπτώσεων.

Σε πανελλαδική κλίμακα λειτουργούν ογδόντα (80) δομές από το 2009, ενώ στην Κρήτη οι δομές αυτές ανέρχονται στις επτά (7) και φιλοξενούν άτομα τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης υποστήριξης. Η λειτουργία τους εμπίπτει στην κατηγορία της κοινωνικής προστασίας και αποτελεί αρμοδιότητα σε επίπεδο Περιφέρειας. Από το 2009, που ξεκίνησαν την λειτουργία τους, έως και το 2014 χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ), ενώ από το 2014 και ύστερα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.

Ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. ως ο αρμόδιος πάροχος υπηρεσιών υγείας εισηγείται την μείωση του προϋπολογισμού των Σ.Υ.Δ κατά 50%. Η ενέργεια αυτή ισοδυναμεί με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% μέσω του Υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς από 7 εκατομμύρια ευρώ το 2014, που ολοκληρώθηκε ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καταλήγουμε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2018. Οι φορείς υποστήριξης αναπηρίας, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Σ.Υ.Δ αναφέρονται στο πρόσφατο Πολυνομοσχέδιο (νόμος 4549/2018 ΦΕΚ Α 105 άρθρο 27). Η περικοπή των δαπανών αυτών θα μειώσει τους αναγκαίους πόρους για την επιβίωση των δομών αυτών. Οι τρόφιμοι που φιλοξενούνται σε αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στέγη, καθώς οι χώροι αυτοί δεν θα δύνανται να ανταπεξέλθουν στο κόστος λειτουργίας τους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά την αναλγησία της Κυβέρνησης απέναντι στα άτομα με ειδικές ικανότητες, τα οποία χρήζουν ειδικής φροντίδας και αντιμετώπισης. Ο σκληρός πυρήνας του κοινωνικού κράτους πλήττεται βάναυσα, αφού η συγκεκριμένη απόφαση συνεπάγεται το κλείσιμο πολλών τέτοιων μονάδων, οι οποίες δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης. Στο βωμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης θυσιάζονται τα ευαίσθητα κοινωνικά δικαιώματα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα προκειμένου να μην περικοπεί η χρηματοδότηση των Σ.Υ.Δ.;

  1. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την ενίσχυση του έργου των Σ.Υ.Δ, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα το σημαντικό έργο που επιτελούν;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση