HomeHL-GreeceΚοτζιάς για Σκοπιανό: Διασφαλίστηκε το απαραβίαστο των συνόρων

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Διασφαλίστηκε το απαραβίαστο των συνόρων

Τί είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης του υπουργείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέμα αλλαγής συνόρων με τα Σκόπια άνοιξε και… έκλεισε αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την ομιλία του στην επιστημονική ημερίδα ενημέρωσης του υπουργείου για το Σκοπιανό ζήτημα. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τίθεται «τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων» και επανέλαβε το ίδιο λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, λέγοντας πως «το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν μειονοτήτων».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνοντας λόγο για «συμβιβασμό» και «κέρδη και για τις δύο πλευρές». «Οι διακρατικές συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού. Κάναμε μια συμφωνία με κέρδη και για τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα κέρδισε την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, μέσα από μια φιλειρηνική συμφωνία. Κέρδισε ακόμα την erga omnes χρήση του ονόματος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η συμφωνία θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό και σε κάθε διεκδίκηση αλλαγής συνόρων. Το όνομα άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων διασφαλίστηκε και μπήκε τέλος στη συζήτηση περί δήθεν «μειονοτήτων». Επετεύχθη επίσης ο πλήρης διαχωρισμός της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την γείτονα. Η συμφωνία ξεκαθαρίζει πλήρως το σλαβικό χαρακτήρα της γλώσσας της πΓΔΜ».

«Στις διεθνείς σχέσεις οι συμφωνίες δεν επιβάλλονται δια της βίας. Αυτή είναι συνταγή για αναζωπύρωση αναθεωρητισμών. Εμείς θέλουμε να κερδίσουν όλες οι πλευρές και να αναπτυχθούν τα Βαλκάνια στο σύνολό τους, με τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο τους. Επιδιώκουμε να λύνουμε προβλήματα, όχι να τα διαιωνίζουμε. Και επιδιώκουμε λύσεις με προοπτική», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ιθαγένειας, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η ιθαγένεια και η εθνότητα είναι διακριτές έννοιες. Αν ταυτίζονταν, μήπως αυτό θα σήμαινε ότι οι ομογενείς στην Αλβανία δεν είναι Έλληνες; Ή ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης δεν ανήκει στο Γένος;», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αξιοποίησε τις διαδικασίες ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ για να επιτύχει μια καλή συμφωνία με την πΓΔΜ. Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας από πλευράς της γείτονος».

Και συνέχισε:

«Ο φυσικός χώρος της ανάπτυξής μας είναι τα Βαλκάνια. Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η περιοχή μπαίνει κι αυτή σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της τόσο θα αφήνει άλλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στην περιοχή. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ακολουθεί μια πολιτική αδράνειας. Είναι μια δημιουργική εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που ανοίγει δρόμους για τη χώρα».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση