HomeΓΝΩΜΕΣΗ αδιαφορία της κυβέρνησης για την ΠΦΥ μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την ΠΦΥ μπορεί να κοστίσει ανθρώπινες ζωές

"Η κυβέρνηση έχει πραγματικά γυρίσει την πλάτη στην ΠΦΥ και προσκολλημένη στις καταστροφικές, παρωχημένες και πολλαπλώς αποτυχημένες σε παγκόσμιο επίπεδο αριστερές ιδεοληψίες της "

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Tου Βαγγέλη Παπαδάκη*

Με αφορμή δημοσίευμα με αναφερόμενο «άδικο θάνατο πολίτη που προστέθηκε» στης  16/7/2018 στην Μεσσαρά, «περιμένοντας το ασθενοφόρο που δεν έφτασε ποτέ», πιθανών  λόγο  ελλείψεων σε ασθενοφόρα, θα ήθελα να εκφράσω την θλίψη μου προς στην οικογένεια του εκλιπόντος, αλλά και την αγανάκτησή μου προς την κυβέρνηση και στους υπεύθυνους στο βαθμό που αυτό συγκεκριμένα συντρέχει,  δεδομένων των γνωστών  των τεραστίων ελλείψεων σε πλήρως λειτουργικά και επανδρωμένα  ασθενοφόρα, ευχόμενος όλα αυτά γρήγορα να αλλάξουν.

Τα προβλήματα αλλά και οι ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής για την υγεία  αναδεικνύονται μέρα με την μέρα να είναι  όχι μόνο πολυάριθμα αλλά και τεράστιων διαστάσεων  τόσο σε επίπεδο  χωράς όσο  και σε τοπικό επίπεδο, με βάση και τα δημοσιεύματα του τύπου.  Στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η κυβέρνηση με τις καταστροφικές  της πολιτικές, εμποδίζει ουσιαστικά το ανθρωπινό κεφάλαιο, τους  Γιατρούς, τους  Νοσηλευτές, τους  επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας  στο σύνολο των δομών της ΠΦΥ (κατ επέκταση και τις δομές) να εργαστούν  αποδοτικά και αποτελεσματικά στο πλαίσιο της αποστολής τους.

Η κυβέρνηση έχει πραγματικά  γυρίσει την πλάτη στην ΠΦΥ και προσκολλημένη στις  καταστροφικές, παρωχημένες και πολλαπλώς  αποτυχημένες σε παγκόσμιο επίπεδο   αριστερές  ιδεοληψίες της , παρουσιάζεται όχι μόνο να μην στηρίζει αλλά και  εμφανώς  να  απορυθμίζει την  προσφορά  πρωτοβάθμιων  υπηρεσιών  υγείας  με τις  διάφορες «τομές της στην υγεία» τύπου «ΤΟΜΥ»  κάνοντας την ΠΦΥ  περισσότερο να αιμορραγεί. Η Κυβέρνηση μέσω των «ΤΟΜΥ»  προσφέρει  στην πράξη «ανύπαρκτες υπηρεσίες» που δεν  επαρκούν για όλους, ταλαιπωρώντας  και φέρνοντας σε μεγαλύτερο  αδιέξοδο το  δοκιμαζόμενο από την κρίση πολίτη χρηστή των υπηρεσιών υγείας.

Ουσιαστικά  η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το Χάος, «χιλιάδες ασφαλισμένοι αδυνατούν να ενταχτούν στο νέο σύστημα»,  όπως δε  αναφέρει  δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στις 9/7/2018,  «μόλις 583 είναι οι  αιτήσεις ιατρών  που έχουν κατατεθεί για 1195 θέσεις», έχουν δε συμπεριλάβει  οι κυβερνώντες  παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους των Ίδη υποστελεχωμένων ΚΥ, ΠΕΔΥ, χωρίς καν να τους ενημερώσει σχετικά . Προαναγγέλλοντας – εκβιαστικά ως μέτρο πίεσης την λήξη των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς το Ιούλιο.

Σπουδαιότερο δε  όλων είναι ότι  αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση  και  παρόλα αυτά επιμένει  για τα «ΤΟΜΥ» και για τις  υπόλοιπες δομές της  ΠΦΥ αδιαφορεί καθώς:
ο υφιστάμενος αριθμός των οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, αφού σε κάθε γιατρό αναλογούν 11 χιλιάδες πολίτες,
οι γιατροί αρνούνται να ενταχθούν στο αδιέξοδο και κρατικοδίαιτο σύστημα των ΤΟΜΥ και στη νέα προκήρυξη που τους προτείνει ο ΕΟΠΥΥ.
οι δομές δε αυτές είναι μη βιώσιμες,  μη αποδοτικές και  όχι ευθυγραμμισμένες  με τον πραγματικό ρολό που πρέπει να διαδραματίζει μια σύγχρονη  ΠΦΥ.

Παράλληλα η κυβέρνηση  παρουσιάζεται  να  αδυνατεί να υποστηρίξει και συντονίσει σε όλα τα επίπεδα το έργο των κατακερματισμένων  δομών της ΠΦΥ, όπως των Κέντρων Υγείας, των περιφερειακών ιατρείων αλλά και των  υγειονομικών  δομών που προσφέρουν υπηρεσίες ΠΦΥ στα αστικά κέντρα . Όλες σχεδόν  οι υγειονομικές δομές, αντιμετωπίζουν τεράστια και πολυάριθμα προβλήματα όπως αυτό της υποστελέχωσης, της έλλειψης χρηματοδότησης, των τεράστιων  ελλείψεων  σε πάγιο και σε  σύγχρονο βιοΪατρικό εξοπλισμό, αλλά και άλλα όπως δυσκολίες στη διασύνδεση με τις υπόλοιπες υγειονομικές δομές , και 24ωρης αληθινής και ουσιαστικής υποστήριξης του έργου τους με λειτουργικά και επανδρωμένα  ασθενοφόρα, έτσι ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος, να μην χάνονται ζωές.

Τα παραπάνω προβλήματα  καθιστούν το έργο των γιατρών και γενικότερα του προσωπικού πολύ δύσκολο. Σε συνδυασμό δε με τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζουν οι δομές της ΠΦΥ σε όλους τους τομείς, την έλλειψη συντονισμού, την μη  επαρκή – ασφαλή διασύνδεση με τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας (Νοσοκομεία) τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα διακομιδής, όπως σε ασθενοφόρα  καθιστούν πολύ δύσκολη την  εφημέρευση από πλευράς προσωπικού  και  ασφαλή την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, δεδομένου ότι  οι συνθήκες αυτές που επικρατούν  εγκυμονούν  κινδύνους.

Η κυβέρνηση και οι κατά τόπου αρμόδιοι της έχουν ευθύνες για την παραπάνω εικόνα της ΠΦΥ  όπως αυτή παρουσιάζεται και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί, και εδώ δεν αναφέρομαι  στο ανθρώπινο κεφάλαιο στους εργαζόμενους τους ιατρούς τους νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας που παρά τις όποιες δυσκολίες  καθημερινά  αγωνίζονται δίνοντας  και την ψυχή τους για την διασφάλιση της υγείας των χρηστών των υπηρεσιών τους.
Η ανάδειξη των όποιων  αυτών προβλημάτων και αναγκών  της υγείας στην κατεύθυνση ορθής και αποτελεσματικής  επίλυσης τους   αποτελεί ευθύνη όλων μας.

Η κύρια όμως ευθύνη βαρύνει την   κυβέρνηση και τους  κατά τόπους αρμοδίους της  οι οποίοι χωρίς περιστροφές πρέπει  άμεσα και  έμπρακτα  να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης των υπαρχόντων  προβλημάτων και όχι  προς την κατεύθυνση της  αδιαφορίας , του αποπροσανατολισμού και του κουκουλώματος τους.
*Ο κ Β. Παπαδάκης, είναι Νοσηλευτής και Οικονομολόγος, ειδικευμένος στην δημόσια υγεία και στην διοίκηση υπηρεσιών υγείας, Προϊστάμενος τμήματος στο ΒΓΝΗ, Α. Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος περιφέρειας Κρήτης και εκπρόσωπος στην κεντρική ΕΝΕ, Ε. Συνεργάτης . του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Κρήτης, Επιστημ. Συνεργάτης του ΚοιΣΠΕ ΜΙΤΟΣ,  μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος- ΤΑΚ   και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση