HomeHL-WorldΣε πύρινο κλοιό με 80 μέτωπα η Σουηδία

Σε πύρινο κλοιό με 80 μέτωπα η Σουηδία

Σπίτια έγιναν στάχτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε τέσσερις κοινότητες βόρεια της Στοκχόλμης λόγω δασικών πυρκαϊών που μαίνονται σε 80 μέτωπα στη Σουηδία, ακόμη και εντός του Αρκτικού Κύκλου.

Οι Αρχές της χώρας ζήτησαν βοήθεια από τους εταίρους της στην Ε.Ε., ενώ ήδη κατέφθασαν έξι ελικόπτερα από τη Νορβηγία και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία.

Είναι η δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι που η Σουηδία ζήτησε υποστήριξη, λόγω των πυρκαγιών, ενώ ενεργοποιήθηκε και το σύστημα δορυφορικής χαρτογράφησης Copernicus προκειμένου να βοηθήσει τις σουηδικές αρχές πολιτικής προστασίας.

Οι πυρκαϊές ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο σε δασικές εκτάσεις κι έχουν επεκταθεί σε περιοχές ολόκληρης της χώρας υποβοηθούμενες από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ξηρασία που έχουν μετατρέψει μια ασυνήθιστα μεγάλη περιοχή της Ευρώπης σε πυριτιδαποθήκη.

«Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι οι χειρότερες δυνατές με 30 βαθμούς, πολύ χαμηλή υγρασία και ισχυρούς ανέμους», είπε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Γιόχαν Σιμάνσκι σε τοπικό δίκτυο.

Αρκετά σπίτια έχουν γίνει στάχτη και κινδυνεύουν κι άλλα, ενώ οι Αρχές αναζητούν εθελοντές καθώς δεν επαρκούν οι δυνάμεις των κατά τόπους πυροσβεστικών υπηρεσιών και της εθνοφρουράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πύρινη λαίλαπα.

Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές είναι αδύνατη η προσπάθεια πυρόσβεσης καθώς οι φλόγες έζωσαν ένα πεδίο βολής του πυροβολικού στο Αρβντάλεν της δυτικής Σουηδίας, όπου μπορεί να υπάρχουν βλήματα που δεν έχουν εκραγεί

«Αμέσως καθαρίσαμε την περιοχή στήνοντας μια περίμετρο 600 μέτρων. Ήταν πολύ επικίνδυνο. Σύντομα θα απομακρύνουμε και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά αυτή τη στιγμή», είπε ο Σιμάνσκι.

Το Κέντρο Συντονισμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών της Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Σουηδία και τον κίνδυνο πυρκαγιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση