HomeHL-GreeceΤα «αγκάθια» του Τσίπρα που δείχνουν ανασχηματισμό και εκλογές

Τα «αγκάθια» του Τσίπρα που δείχνουν ανασχηματισμό και εκλογές

Ο ρόλος της συμφωνίας των Πρεσπών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να γείρουν τη ζυγαριά των αποφάσεων του πρωθυπουργού για τα επόμενα βήματά του, δηλαδή τη χρονική στιγμή που θα στηθούν οι κάλπες για εθνικές εκλογές ή για το αν θα γίνει ανασχηματισμός. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο «πάγος» που έβαλαν οι εταίροι στον ΦΠΑ στα νησιά δεν πέρασε απαρατήρητος.

Οι επιλογές του πρωθυπουργού για εκλογική αναμέτρηση: Αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει κανονικά στη Βουλή αρχές του 2019 -με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ δε θα τη στηρίξουν- δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να αποφασίσει κάλπες ώστε να κληθεί η επόμενη κυβέρνηση να εγκρίνει τη συμφωνία. Για πολλούς ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές μεταφέρθηκαν με τον πρόσφατο νόμο το Μάιο του 2019 ήταν ένα πρόκριμα για τετραπλές κάλπες με την κυβέρνηση να ψάχνει συνεργασίες.  Βέβαια δεν λείπουν εκείνα τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή του και να εξαντλήσει την τετραετία με κάλπες να στήνονται κανονικά το Σεπτέμβριο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τα αγκάθια που δείχνουν ανασχηματισμό και εκλογές, πρώτη είναι η συμφωνία των Πρεσπών και το αν και πότε θα έρθει για κύρωση στη Βουλή, άλλο θέμα για τον κ. Τσίπρα είναι αν θα πετύχει την αναστολή της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους, η προσέγγιση με την Κεντροαριστερα με αιχμή τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τα ελληνοτουρκικά παραμένουν επισης ένας αστάθμητος παράγοντας, όπως αστάθμητος παράγοντας και η ισχνή πλέον πλειοψηφία των 152 βουλευτών με τον Πάνο Καμμένο.

Δεν αποκλείεται πάντως, αν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι έχει πολιτικό χρόνο μπροστά του, αμέσως μετά το καλοκαίρι, πριν ή μετά τη ΔΕΘ, να προχωρήσει σε ανασχηματισμό προκειμένου να δώσει άλλο, «μεταμνημονιακό» αέρα στο υπουργικό συμβούλιο.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση