HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Άλλο κράτος άλλο επαρχία για την Τουρκία

Ν. Λυγερός: Άλλο κράτος άλλο επαρχία για την Τουρκία

«Η Τουρκία δίνει σημασία σε κράτη που έχουν μια υπόσταση και όχι σε άλλα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όσοι μας εξηγούν ότι τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν με οποιοδήποτε τρόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO επειδή αλλιώς θα υπάρχει επιρροή της Τουρκίας, δεν υπολογίζουν σωστά τα δεδομένα.

Από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και πιο συγκεκριμένα το 1878 στη Συνθήκη Βερολίνου, το μουσουλμανικό τόξο έχει σημασία για τη στρατηγική της επειδή θέλησαν να κρατήσουν το νότιο μέρος της Βουλγαρίας που είχαν χάσει μέσω της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, διότι ήθελαν να έχουν πρόσβαση στη Βοσνία Ερζεγοβίνη και στην Αλβανία.

Τα Σκόπια για την Τουρκία είναι μια αμελητέα ποσότητα που ερμηνεύουν ως μια απλή επαρχία της Αλβανίας ή της Βουλγαρίας δεν έχει σημασία. Η Τουρκία μιλά για τα Σκόπια με το Συνταγματικό τους όνομα διότι είναι ένας τρόπος να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη διαμάχη του ονόματος. Αλλά μια επαρχία της Σερβίας, της Αλβανίας ή της Βουλγαρίας δεν έχει σημασία.

Γι’ αυτό το επιχείρημα το αρχικό δεν στέκει. Η Τουρκία δίνει σημασία σε κράτη που έχουν μια υπόσταση και όχι σε άλλα. Κατά συνέπεια αυτό που έχει νόημα είναι ο σεβασμός της ιστορίας και όχι μια οποιαδήποτε ένταξη. Η ένταξη αν γίνει ορθολογικά και στρατηγικά λόγω ιστορίας θα είναι πιο σταθερή και πιο ανθεκτική λόγω συνοχής της περιοχής.

Διαφήμιση
Διαφήμιση