HomeΕΛΛΑΔΑΠώς αποτιμά η αυστριακή πλευρά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Πώς αποτιμά η αυστριακή πλευρά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

«Η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η Ελλάδα σύντομα θα σταθεί στα πόδια της. Έχει τεράστιες δυνατότητες. Εάν οι επενδυτές, οι οποίοι είναι ήδη εγκατεστημένοι εδώ, βιώσουν ένα θετικό οικονομικό κλίμα, αυτό θα αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για την πραγματοποίηση περαιτέρω επενδύσεων. Είμαι σίγουρη ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» τονίζει η Αντρέα Ικιτς-Μπεμ, πρέσβης της Αυστρίας στην Αθήνα.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την 1η Ιουλίου. Τονίζει, επίσης, πως η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για το ονοματολογικό «αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία. Πρόκειται για ένα ενθαρρυντικό βήμα για ολόκληρη την περιοχή και ειδικά σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων αποτελεί ένα θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες της προεδρίας της χώρας της η κ. Ικιτς-Μπεμ είπε: «Η Αυστρία επιθυμεί να συμβάλει να βρεθούν κοινές λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Καμία χώρα δεν μπορεί να τις χειριστεί μόνη της. Οι κρίσεις των τελευταίων ετών έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, το σύνθημα της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ είναι: »Μια Ευρώπη που προστατεύει», ιδίως όσον αφορά στους τρεις τομείς προτεραιότητας: ασφάλεια και καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, διασφάλιση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης και της σταθερότητας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η περιοχή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Αυστρία και το μέλλον της πρέπει, επομένως, να βρίσκεται στην ΕΕ».

Η κ. Ικιτς-Μπεμ λέει επίσης πως «η Αυστρία θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Απαιτείται ευρωπαϊκός συντονισμός και καμία χώρα δεν μπορεί να μείνει μόνη».

Για τις διμερείς μας σχέσεις και τις προοπτικές τους η αυστριακή διπλωμάτης επισημαίνει πως «η Ελλάδα είναι μια φίλη-χώρα της οποίας η τεχνογνωσία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Πολλές αυστριακές εταιρείες δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα και δεν έχουν εγκαταλείψει την χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής κρίσης», ο δε τουρισμός «αποτελεί ίσως τον ισχυρότερο συνδετικό κρίκο μεταξύ Αυστριακών και Ελλήνων. Το 2017 περίπου 366.400 Αυστριακοί ταξίδεψαν στην Ελλάδα (+13,3%), πολλοί έρχονται ως τουρίστες και αναχωρούν ως φίλοι», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείσα για τις εμπειρίες της στη χώρα μας απάντησε πως «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είναι πολύ ανοιχτοί, ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, οι οποίοι με βοήθησαν πολύ να προσαρμοστώ γρήγορα στη ζωή στην Ελλάδα. Ήταν πολύ συναρπαστικό γεγονός για μένα το να κατανοήσω εις βάθος τον πολιτισμό και να ζήσω από κοντά το έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική και τον διάλογο». Έχει μεν επισκεφτεί ήδη πολλά μέρη στη χώρα μας, αλλά θα ήθελε να κάνει «τον γύρο της Ελλάδας, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου».

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση