HomeHL-WorldΗ Ισπανία θα ερευνήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Φράνκο

Η Ισπανία θα ερευνήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Φράνκο

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Σάντσεθ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιτροπή που θα ερευνήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία.

Η δημιουργία της επιτροπής αυτής είναι από τις νέες πρωτοβουλίες για την υποστήριξη των θυμάτων του δικτατορικού καθεστώτος.

Οι φίλα προσκείμενες στον Φράνκο ομάδες θα τεθούν εκτός νόμου, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται η επίσημη καταμέτρηση των θυμάτων του ισπανικού εμφυλίου και της δικτατορίας (1939-1975), η χρηματοδότηση της εκταφής από τους μαζικούς τάφους και η ακύρωση όλων των ποινών που επέβαλαν τα φρανκικά δικαστήρια.

Υπολογίζεται ότι 140.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν στη διάρκεια του εμφυλίου (1936-1939) και μετά απ’ αυτόν, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για 200.000 στρατιώτες νεκρούς, άλλους τόσους εκτελεσθέντες και δεκάδες χιλιάδες που χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ή φυλακές.

Πάνω από 1.200 μαζικοί τάφοι υπάρχουν ακόμη στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς οι Ισπανικές Αρχές προτίμησαν μετά το θάνατο του Φράνκο και τη μετάβαση στη δημοκρατία να μην ανασκαλέψουν το παρελθόν φοβούμενες αναζωπύρωση των συγκρούσεων. Δίκες για τα εγκλήματα του καθεστώτος δεν έχουν γίνει και πολλοί συγγενείς θυμάτων δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις σορούς των αγαπημένων τους που σκοτώθηκαν επί των ημερών του δικτάτορα, ενώ πολλοί νοσταλγοί του επισκέπτονται καθημερινά το Μαυσωλείο του Φράνκο για να αφήσουν λουλούδια.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση