HomeHL-EconomyEurobank: Σημαντική η συμβολή του πετρελαίου στην άνοδο των εξαγωγών

Eurobank: Σημαντική η συμβολή του πετρελαίου στην άνοδο των εξαγωγών

Τα καύσιμα συνεισέφεραν με 8,7 ποσοστιαίες μονάδες στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των εξαγωγών και ακολούθησε με 5,9 ποσοστιαίες μονάδες η κατηγορία των εκτός πετρελαιοειδών και πλοίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ), η αξία σε τρέχουσες τιμές των εξαγωγών αγαθών σημείωσε ετήσια αύξηση 14,4% τον Μάιο 2018 από 12,3% τον Απρίλιο 2018, σχολιάζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Η ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών τον Μάιο 2018 οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην επίδοση της κατηγορίας των πετρελαιοειδών προϊόντων (θετική επίδραση από την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου), σημειώνει. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω κατηγορία συνεισέφερε 8,7 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των εξαγωγών και ακολούθησε με 5,9 ΠΜ η κατηγορία των εκτός πετρελαιοειδών και πλοίων (Π&Π). Τα πλοία είχαν οριακά αρνητική συνεισφορά της τάξης των -0,3 ΠΜ.

Για τον ίδιο μήνα οι εισαγωγές εμπορευμάτων σημείωσαν ετήσια αύξηση 2,2% από 5,1% τον Απρίλιο 2018. Η συνεισφορά των πετρελαιοειδών στην ετήσια μεταβολή των εισαγωγών διαμορφώθηκε στις 3,1 ΠΜ και ακολούθησε αυτή των εκτός Π&Π με 2,1 ΠΜ. Η κατηγορία των πλοίων είχε αρνητική συμβολή της τάξης των 2,1 ΠΜ.

Tέλος, βάσει των προαναφερθέντων μεταβολών, το εμπορικό ισοζύγιο, ήτοι η διαφορά ανάμεσα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές, αυξήθηκε (μείωση του ελλείμματος) – για 7ο συνεχή μήνα – σε ετήσια βάση κατά €275,1 εκατ. Το εν λόγω αποτέλεσμα προέκυψε από την ετήσια άνοδο των επί μέρους ισοζυγιών των πετρελαιοειδών, των πλοίων και των εκτός Π&Π κατά €89,4, €126,4 και €59,3 εκατ. αντίστοιχα.

Για το σύνολο του 5μήνου Ιανουαρίου – Μαΐου 2018, οι εξαγωγές εμπορευμάτων ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 13,7% με την κατηγορία των αγαθών εκτός Π&Π να αποσπά τη μερίδα του λέοντος με συνεισφορά της τάξης των 8,5 ΠΜ (η συμβολή των πετρελαιοειδών διαμορφώθηκε στις 5,2 ΠΜ).

Στο ίδιο διάστημα οι εισαγωγές προϊόντων ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,4% λόγω της υψηλής πτώσης των εισαγωγών πλοίων (αρνητική συμβολή της τάξης των -7,8 ΠΜ). Οι κατηγορίες των πετρελαιοειδών και των εκτός Π&Π κινήθηκαν ανοδικά παρουσιάζοντας θετική συνεισφορά της τάξης των 3,5 και 4,7 ΠΜ αντίστοιχα.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων το εμπορικό ισοζύγιο σημείωσε ετήσια αύξηση €1.527,8 εκατ. αποκλειστικά λόγω της ενίσχυσης του ισοζυγίου των πλοίων. Τα ισοζύγια των πετρελαιοειδών και των εκτός Π&Π κατέγραψαν ετήσια μείωση της τάξης των -€147,9 και -€31,1 εκατ. αντίστοιχα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση