HomeHL-9Η Κρήτη της καρδιάς του Δημήτρη Καμπουράκη παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο

Η Κρήτη της καρδιάς του Δημήτρη Καμπουράκη παρουσιάστηκε στο Ηράκλειο

Εντυπωσιάζει το καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δημήτρης Καμπουράκης, ο γνωστός δημοσιογράφος, επέστρεψε στην Κρήτη για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Η Κρήτη της καρδιάς μας» ενός καλαίσθητου φωτογραφικού λευκώματος, που μέσα από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που επιμελήθηκε ο Γιάννος Γιαννέλος, παρουσιάζει τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο στο ξενοδοχείο Ibis Styles Heraklion Central Hotel, παρουσία εκπροσώπων των αρχών αλλά και πολύ κόσμου που θέλησε να δει από κοντά το λεύκωμα των εκδόσεων «ΜΙΛΗΤΟΣ» αλλά και τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλάει για τη γενέτειρά του την Κρήτη.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ενώ για το βιβλίο – λεύκωμα μίλησαν ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Κρητικός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο ίδιος ο Δημήτρης Καμπουράκης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων «ΜΙΛΗΤΟΣ» Άννα Μάνδακα.

Θερμό το χειροκρότημα στην «Κρήτη της καρδιάς μας»

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης, υπογραμμίζει τα εξής:

«Φωτογραφίσαμε την ψυχή της Κρήτης και σ’ αυτήν ταξιδεύουμε, σε μια Κρήτη μακριά απο τα φολκλόρ, είπε ο Δημήτρης Καμπουράκης στην παρουσίαση του βιβλίου του στο Ηράκλειο «Η Κρήτη της καρδιάς μας». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του βιβλίου της γνήσιας Κρήτης με τις 500 ζωντανές φωτογραφίες από τις 20.000 που κατέγραψε ο φακός του Γ. Γιαννέλου.

Η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος «Η Κρήτη της καρδιάς μας» του δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη έγινε στο ξενοδοχείο ibis του Ηρακλείου παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, φορέων και πολιτών. Η παρουσίαση συνδιοργανώθηκε από τις εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ» και την Περιφέρεια Κρήτης όπου για την σημαντικότητα της έκδοσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ενώ για το βιβλίο μίλησαν : Ο Γιώργος Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου, ο γνωστός Κρητικός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ειχε η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων των εκδόσεων «ΜΙΛΗΤΟΣ» Άννα Μάνδακα.

Συγκεκριμένα στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,ανεφερε:

«Αποτελεί προσωπική τιμή και ιδιαίτερη χαρά η πρόσκληση

από τον αγαπητό συμπατριώτη το Δημήτρη Καμπουράκη και τις εκδόσεις Μίλητος, για την παρουσίαση ενός λευκώματος, που ανοίγει τα φύλα της καρδιάς του κάθε Κρητικού, του καθενός και της καθεμιάς, που έστω και για μια φορά θα επισκεφθεί τον τόπο μας. Τον τόπο που όταν έρθεις δεν θες να φύγεις, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα ο Δημήτρης σε μια συνέντευξή του.

Η Κρήτη σε κρατάει εδώ. Δεν σε αφήνει να την ξεχάσεις. Σου δίνει το κουβάρι με το μίτο για να επιστρέψεις όσο μακριά και αν ταξιδέψεις. Αυτή είναι φίλες και φίλοι η δύναμη της Κρήτης. Η δύναμη των ανθρώπων της, η πηγαία έκφραση του κρητικού φιλότιμου, η αδιαπραγμάτευτη έννοια της περηφάνιας, της λεβεντιάς, της Κρητικής φιλοξενίας.

Έννοιες συνδεδεμένες στενά με τον τόπο και το χρόνο, ανεξίτηλες έννοιες που ξεπροβάλλουν μέσα από τις φωτογραφίες του λευκώματος, που παρουσιάζουμε σήμερα και που με μοναδικό τρόπο συνέλαβε σε ένα κλικ ο φωτογραφικός φακός του Γιάννη Γιαννέλου.

Η ευνοϊκή θέση της «Κρήσσας Γης» στο σταυροδρόμι των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου αποτέλεσε τον κύριο λόγο για την ανάπτυξη ενός μεγάλου πολιτισμού, αλλά και της συνεχούς διεκδίκησης του νησιού από διαφορετικούς πολιτισμούς στα βάθη των αιώνων.

Η Κρήτη, παρόλα αυτά, κατάφερε να κρατήσει το μοναδικό και ισχυρό χαρακτήρα της ως σήμερα. Η θρησκεία, η ένδοξη ιστορία της αρχαιότητας και η άγρια φύση, διαμόρφωσαν την προσωπικότητα των Κρητικών, που κράτησαν την ψυχή τους ελληνική μετά από αιώνες σκλαβιάς.

Αν προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει τα ιστορικά μηνύματα του λευκώματος «Κρήτη της καρδιάς μας», θα διακρίνει τρεις μεγάλες περιόδους της Κρητικής ιστορίας, που αποτελούν τη συνέχεια μιας ιστορίας που δεν έπαψε να γεννά σπουδαία γεγονότα, παραδίδοντας την ιστορική σκυτάλη από αιώνα σε αιώνα,

μέσα από τα χέρια μεγάλων  ιστορικών προσωπικοτήτων του νησιού. Είναι αυτά τα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα, που δένουν το χώρο με το χρόνο μέσα από τη συνύπαρξη ανθρώπων και πολιτισμών.

Η πατρίδα του Θεοτοκόπουλου, του Κορνάρου, του Βενιζέλου, του Καζαντζάκη, του Πρεβελάκη, και τόσων άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων για τη νεότερη ιστορία μας γεμίζει περηφάνια. Η Κρήτη γνωρίζει καλά την ταυτότητά της.

Μένει να την αγκαλιάσει και να αναδείξει πάλι όλα αυτά που την κάνουν ιδιαίτερη. Κάθε τι που την κάνει αγαπητή, αισιόδοξη, εξωστρεφή, και τελικά ισχυρή. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η αξιέπαινη δουλειά του Δημήτρη Καμπουράκη, του ανθρώπου που λέει τα πράγματα με το όνομά τους, που αγαπά να δηλώνει Κρητικός.

Δίπλα στις σελίδες του προλόγου στο λεύκωμα που παρουσιάζουμε ταιριάζουν πέντε γραμμές από ένα οδοιπορικό ενός μεγάλου Κρητικού του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος γράφει: ”Σοβαρό είναι το πρόσωπο της Κρήτης, πολυβασανισμένο. Μαδάρες γυμνές, τραχιές αγέλαστες.

Κοιτάζεις από το αεροπλάνο την Κρήτη  ν’ απλώνεται στη θάλασσα και νοιώθεις πως αληθινά το νησί τούτο είναι γιοφύρι ανάμεσα στις τρεις ηπείρους. Σημαδεμένο κι απ’ τις τρεις τούτες Μοίρες.

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη πήδηξε και έχτισε φωλιά στην Κρήτη

το πεινασμένο αρπαχτικό πουλί που το λέμε πνεύμα». Προσθέτοντας εγώ, πως όσοι είναι Κρητικοί ή έχουν επισκεφθεί το νησί μας, από τις Χανιώτικες Μαδάρες, τις κορυφές του Ψηλορείτη, μέχρι τα Λασιθιώτικα βουνά ομολογούν πως η Κρήτη έμαθε να διατηρεί σε πείσμα των περιπετειών σαράντα αιώνων αλώβητα τα εθνικά χαρακτηριστικά και την καθαρή γλώσσα της, την ανδρεία ανάμεικτη με το αίσθημα της ανεξαρτησίας,  που συχνά βρίσκεται κοντά στην απείθεια, τη ζωηρή ευφυΐα, τη φλογερή φαντασία, τη γλώσσα γεμάτη εικόνες, αυθόρμητη και ανεπιτήδευτη, την αγάπη στην κάθε μορφής περιπέτεια,

την ακατανίκητη ορμή ελευθερίας, που συμπορεύεται με την ακόρεστη επιθυμία της φιλοξενίας.

Αυτή είναι η Κρήτη που μαρτυρούν οι μοναδικές φωτογραφίες του λευκώματος.

Αυτός είναι ο τόπος που μας προστάζει: ”να δοκιμάσεις να γίνεις άξιος αυτού του λαού, να κερδίσεις τη δύναμη της ψυχής, που ποτέ δεν καταδέχτηκε ν΄ απατήσει τον εαυτό της ή τους άλλους και που πάντα τολμάει ν’ αντικρίζει,

πρόσωπο με πρόσωπο, τη Θεά εκείνη που δεν κάνει χατίρια και δεν κάθεται στα πόδια κανενός, την αγέλαστη κι αδάκρυτη θεά, την ευθύνη».

Ο χαιρετισμός του δημάρχου Ηρακλείου

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στη δική του τοποθέτηση ανέφερε τα εξής:

«Η ιστορική πορεία, ο πολιτισμός, η γλώσσα,  το φως, και το φυσικό τοπίο,  διαμορφώνουν το ύφος και το ήθος μιας ανθρώπινης κοινωνίας. Στην Κρήτη, η σύνθεσή τους καθόρισε την διαδρομή μας μέσα στον χρόνο, και δημιούργησε τους ρυθμούς της καθημερινής ζωής, όπως και κάθε έκφραση τέχνης: από την ποίηση ως την ζωγραφική και την μουσική.

        Μια δύσκολη μοίρα συνόδευε ανέκαθεν την Κρήτη. Ένα μικρό σε έκταση χώρο, με απαράμιλλα ποικίλο γεωγραφικό τοπίο, ορεινό και πεδινό, νησιωτικό και μεσόγειο, από την Ζάκρο ως την Γραμβούσα. Μέσα σε αυτό το φως, με μια πολυτάραχη και μαρτυρική ιστορική διαδρομή, διαμορφώθηκε ένας κόσμος αρμονικός κι ενιαίος, με επάλληλα στρώματα πολιτισμών, και με έναν ανθρώπινο τύπο ο οποίος είχε ρίζες και αξίες, αγάπη και σεβασμό στην ζωή και την ελευθερία (δεν παραβλέπω, βέβαια, καθώς δεν πρέπει να εξωραΐζουμε όλες τις πλευρές των Κρητών, ότι ο τόπος έχει πάντα και μια σκοτεινή πλευρά από ένα τμήμα της κοινωνίας του με ιδιόμορφη, τουλάχιστον, συμπεριφορά).

     Είναι πάντως παρήγορο ότι και σήμερα, σε μια εποχή που ισοπεδώνει τους παλαιότερους πολιτισμούς προς χάριν μιας παγκόσμιας κοινωνίας καταναλωτών, στην Κρήτη υπάρχουν πολλές ζωντανές δυνάμεις ουσιαστικής προόδου, με επίγνωση των ιστορικών ευθυνών τους. Σε ιδρύματα, πανεπιστήμιο, νοσοκομεία, σχολεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε κάθε χώρο. Πολίτες που στηρίζουν συνειδητά τους τομείς της αλληλεγγύης και της εθελοντικής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

     Η από κοινού εργασία του κ. Δημήτρη Καμπουράκη και του φωτογράφου κ. Γιάννη Γιαννέλου, που έλαβε την μορφή βιβλίου υπό τον τίτλο: «Κρήτη της καρδιάς μας», είναι, αναμφίβολα, το αποτέλεσμα βαθιάς αγάπης, αλλά και ξεχωριστής καλαισθησίας.

   Με την εξαιρετική παρουσία της φωτογραφικής εικόνας σχηματίστηκε ένα λεύκωμα που είναι πράγματι αξιοθαύμαστο. Ένα ψηφιδωτό των αστικών και των υπαίθριων μορφών του νησιού, που κάνει την έκδοση: γοητευτική, και συνάμα χρήσιμη, σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την πεμπτουσία της κρητικής φύσης και των μνημείων που δημιουργήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Η φωτογραφική ξενάγηση στο νησί, μέσα στο λεύκωμα αυτό, διασχίζοντας τον χρόνο, αναδεικνύει την σπάνια ομορφιά του τόπου μας.   Πρέπει να επισημανθεί επίσης, ότι η αρτιότητα του τόμου οφείλεται στην προσεκτική εκδοτική φροντίδα της «Μηλίτου».

  Όσοι έχουν μια συνολική εικόνα της Κρήτης και της πορείας της, και αληθινή αγάπη προς αυτήν, θα φυλάσσουν στη βιβλιοθήκη τους, με αυτή την έκδοση, μια θαυμάσια, χειροπιαστή απεικόνιση των σημαντικότερων όψεών της.

    Εύχομαι καλή πορεία στο βιβλίο. Να φτάσει σε πολλούς αναγνώστες πανελληνίως».

Διαφήμιση
Διαφήμιση