HomeΚΡΗΤΗΗ ανάγκη ενίσχυσης του λιμενικού στην Κρήτη στην… Βουλή

Η ανάγκη ενίσχυσης του λιμενικού στην Κρήτη στην… Βουλή

Παρέμβαση Αυγενάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος στην Κρήτη και, ειδικότερα, στο Ηράκλειο αναφέρεται ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Με την υπ΄ αριθ. πρωτ. 5571/02-05-2018 ερώτησή μας είχαμε επισημάνει την έντονη ανησυχία και προβληματισμό, που προκαλεί η αδιαφορία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ως προς την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος ολόκληρης της Κρήτης, με στελέχη της Ομάδας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (πυροτεχνουργούς), καθώς και αστυνομικούς σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών μαζί με τους συνοδούς τους.

Μάλιστα είχαμε αναφερθεί σε ανακοίνωση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, η οποία τόνιζε ότι το Ηράκλειο, δηλαδή το 3ο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρο το νησί, παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή, παραμένει χωρίς πυροτεχνουργούς και χωρίς κατάλληλα εκπαιδευμένους σκύλους με τους συνοδούς τους, για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Με τo υπ΄ αριθ. πρωτ. 1500.1/36857/2018/199/17-05-2018 έγγραφό σας, σε απάντηση της προαναφερόμενης ερώτησης, είχατε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «… βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία προμήθειας σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών για τη βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Λιμενικών Αρχών, ένας εκ των οποίων προγραμματίζεται να διατεθεί στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου».

Ωστόσο, με νέα ανακοίνωσή της, η  Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) και οι Ειδικές Μονάδες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ – ΥΣΔ). Με την ίδια ανακοίνωσή της, η εν λόγω Ένωση επανέρχεται στο ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών που στερούνται Αστυνομικού Σκύλου Ανίχνευσης Εκρηκτικών υλών – ναρκωτικών ουσιών, γενικότερα ανά την επικράτεια και ειδικότερα στο Ηράκλειο.

Μάλιστα, εν μέσω της θερινής περιόδου και δεδομένων των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, είναι απαράδεκτο το γεγονός, ότι οι Λιμενικές Αρχές της Ανατολικής Κρήτης, δεν διαθέτουν ούτε σκύλο ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών για υποθέσεις που άπτονται του χώρου ευθύνης τους. Το ένα και μοναδικό σκυλί που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα, βρίσκεται στα Χανιά και η πολύωρη μετακίνηση του στο χώρο έρευνας και η ταλαιπωρία που υφίσταται, καθιστά μειωμένη την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Δεδομένων των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, είναι επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με τα κατάλληλα στελέχη και μέσα για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης και την αστυνόμευση της Νήσου γενικότερα, η οποία θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και των επισκεπτών και θα διευκολύνει την ουσιαστική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών, εκ μέρους, του Λιμενικού Σώματος».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης και γενικότερα του νησιού, ιδίως τις Ειδικές Μονάδες;

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία προμήθειας σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών και εκρηκτικών ουσιών στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου; Πότε θα βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την κάλυψη των σημαντικών κενών, ιδίως των Ειδικών Αποστολών, του Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης και την ουσιαστική στήριξη του έργου του;».
Διαφήμιση
Διαφήμιση