HomeHL-SportsΟι εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις του Μουντιάλ.

Οι εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις του Μουντιάλ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Του Ευθύμη Φασουλάκη

Με το Μουντιάλ της Ρωσίας, (δυστυχώς) να οδεύει προς το τέλος του, καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή του Μεγάλου Τελικού ανάμεσα στην Γαλλία και την Κροατία, ας κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στις ομάδες που μπορούν να θεωρούν την παρουσία τους επιτυχημένη και σε αυτές που απογοήτευσαν.

Δηλαδή δεν είναι είδηση που, για παράδειγμα ο Παναμάς, αποκλείστηκε από την φάση των ομίλων, αλλά για την τρέχουσα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Γερμανία, η τελευταία θέση στον όμιλο, σίγουρα αποτελεί παταγώδη αποτυχία.

Η ομάδα του Λεβ, είναι η πρώτη που θα αναφερθεί, καθώς σε έναν όμιλο, με Μεξικό, Σουηδία και Νότια Κορέα, θα περίμενε κανείς, να περάσει τουλάχιστον στους 16.

Όμως, την ήττα με 1-0 από το αξιόμαχο Μεξικό ,ακολούθησε η νίκη με γκολ στο τελευταίο λεπτό του Κρόος με 2-1 κόντρα στη Σουηδία και  η πρόκριση θα κρινόταν κόντρα στην αδιάφορη Νότια Κορέα.  Η εύκολη νίκη πρόκριση που περίμεναν όλοι, όχι απλά δεν ήρθε, αλλά οι Κορεάτες κέρδισαν 2-0 , αφήνοντας την Γερμανία, στην ταπεινωτική τελευταία θέση του ομίλου.

Η γειτόνισσα των Γερμανών, Πολωνία, ήταν επίσης μια απογοήτευση στην διοργάνωση αυτή, καθώς ο όμιλος με  Κολομβία, Ιαπωνία και Σενεγάλη, επέτρεπε στην ομάδα του Λεβαντόφσκι να έχει σαφή όνειρα πρόκρισης.

Όμως ο επιθετικός  της Μπάγερν και ένας από τους καλύτερους στην Ευρώπη, δεν σκόραρε καν στην διοργάνωση. Η Πολωνία έμεινε ήδη από την δεύτερη αγωνιστική εκτός, μετά τις ήττες από Σενεγάλη και Κολομβία και τα όνειρα για μια καλή πορεία, έσβησαν νωρίς.

Η Αργεντινή είναι μια ακόμα ομάδα, που αν και από τα παραδοσιακά φαβορί, δεν κατάφερε σε καμία στιγμή να δικαιολογήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Η ισοπαλία 1-1 με την Ισλανδία και ακόμα περισσότερο η βαριά ήττα από την Κροατία με 3-0, έφεραν τον Σαμπαόλι κοντά στην πόρτα της εξόδου πριν καν το τέλος της διοργάνωσης.

Τελικά η δύσκολη νίκη επί της Νιγηρίας με 2-1 έδωσε την πρόκριση στην παρέα του Μέσι, αλλά στην φάση των 16, η Γαλλία ήταν πολύ πιο ποιοτική και ουσιαστική και το τελικό 4-3 μάλλον είναι τιμητικό για τους Αργεντινούς , που έμειναν για όγδοο τουρνουά χωρίς στέμμα.

Και η Ισπανία , δεν απέδωσε ούτε πήγε στο τουρνουά, όσο μακριά όσο θα πίστευε κανείς, σύμφωνα με τις δυνατότητες της. Η δύσκολη νίκη επί του Ιράν και οι ισοπαλίες με Πορτογαλία και Μαρόκο την έφεραν στην πρώτη θέση και με αντίπαλο την Ρωσία αντί για την Ουρουγουάη που θα φάνταζε πολύ πιο δύσκολη.

Όμως οι διοργανωτές κράτησαν την Ισπανία μακριά από την εστία τους παρά τις πάνω από 1000 πάσες που επιχείρησαν, και με το 1-1 στα 120 λεπτά του αγώνα , πήγαν στα πέναλτι όπου ο Ακινφέεφ έστειλε την ομάδα του Ιέρο για πρόωρες διακοπές.

Η Πορτογαλία και η Βραζιλία, είναι δύο ομάδες που ούτε εντυπωσίασαν αλλά ούτε απογοήτευσαν και τηρουμένων των αναλογιών, είχαν μια αξιοπρεπή πορεία στην διοργάνωση.

Η ομάδα του Σάντος, ξεκίνησε εντυπωσιακά με το 3-3 κόντρα στην Ισπανία με το χατ-τρικ του Ρονάλντο, όμως το χαμένο πέναλτι του τελευταίου και το εύστοχα εκτελεσμένο του Ανσαριφάρντ στο 1-1 με το Ιράν, έστειλε τους Πορτογάλους στα νύχια της Ουρουγουάης.

Εκεί οι Λατινοαμερικάνοι με την πολύ σκληρή τους άμυνα και τον Καβάνι να είναι εξαιρετικός , έστειλαν την Πρωταθλήτρια Ευρώπης, εκτός διοργάνωσης.

Η Βραζιλία τώρα, σε έναν αρκετά εύκολο όμιλο, με Ελβετία, Κόστα Ρίκα και Σερβία, έκανε απλά το καθήκον της και μετά το 1-1 με την Ελβετία , πήρε 3 επαγγελματικές νίκες με 2-0 κόντρα σε Κόστα Ρίκα, Σερβία και Μεξικό για την φάση των 16, έφτασε στα προημιτελικά.

Όμως το Βέλγιο, ήταν ποιοτικά ανώτερο και πήρε την νίκη με Ντε Μπρόινε και αυτογκόλ του Φερναντίνιο, καθώς το πολύ ωραίο γκολ του Ρενάτο Αουγκούστο δεν έφτασε στην Βραζιλία που σταμάτησε πάνω στον Κουρτουά και ηττήθηκε 2-1.

Πρόκειται  για ήττα στην φάση των 8 από έναν –τουλάχιστον- ισοδύναμο αντίπαλο άρα η πορεία στην διοργάνωση κρίνεται σχετικά ικανοποιητική.

Οι ομάδες που εντυπωσίασαν και εξέπληξαν ( οι 2 από αυτές) με την απόδοσή τους, ήταν οι τέσσερις ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά.

Η Αγγλία, μετά από χρόνια, παρουσιάστηκε σοβαρή και ως διεκδικήτρια του τίτλου. Έκανε τον όμιλο με Παναμά και Τυνησία να φαντάζει εύκολος και έχασε σχεδόν φανερά επίτηδες από το Βέλγιο για να επιλέξει την ευνοϊκότερη για αυτήν διασταύρωση.

Στην φάση των 16 ξόρκισε την κατάρα των πέναλτι αποκλείοντας έτσι την Κολομβία ενώ στην φάση των 8 απέκλεισε μάλλον εύκολα την Σουηδία. Όμως δεν ήταν τελικά γραφτό να γυρίσει σπίτι το τρόπαιο καθώς οι Κροάτες είχαν διαφορετική γνώμη στέλνοντας τους Άγγλους στον μικρό τελικό.

Το Βέλγιο, έδειξε για άλλη μια διοργάνωση, την ποιότητα που διαθέτει η χρυσή του γενιά , ειδικά μεσοεπιθετικά.  Σκόραρε ακατάπαυστα στους ομίλους αλλά και στην φάση των 16 όπου γύρισε σε 30 λεπτά το 0-2 που είχε πετύχει η Ιαπωνία ως τότε , αλλά και στα προημιτελικά με τα 2 γκολ απέναντι στους Βραζιλιάνους.

Όμως στα ημιτελικά , η απίστευτη ανασταλτική λειτουργία της Γαλλίας, με τα 3 χαφ Ματουιντί, Πογκμπά , Καντέ , έπνιξαν τον επιθετικό οίστρο των Βέλγων και μοιραία τους έσβησαν το όνειρο της κατάκτησης του τίτλου.

Μιλώντας για τους Γάλλους, ο εύκολος όμιλος, με Δανία, Αυστραλία και Περού, και η άκοπη πρόκριση, τους έκανε πολύ καλό, καθώς παρουσιάστηκαν εντυπωσιακοί στις νοκ άουτ φάσεις.

Καταρχάς στην φάση των 16 , παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 1-2 από την Αργεντινή, ο Εμπαπέ πήρε από το χέρι την ομάδα και την οδήγησε στο τελικό 4-3 και τα προημιτελικά.

Εκεί κατάφεραν να κερδίσουν και την Ουρουγουάη που της στοίχισε πολύ η απουσία του Καβάνι με 2-0 και να προκριθούν στα ημιτελικά κόντρα στο Βέλγιο με τα αποτελέσματα που ανέφερα προηγούμενα.

Τώρα κόντρα στους Κροάτες θα διεκδικήσουν την επιστροφή τους στον θρόνο μετά από 20 χρόνια.

Οι Κροάτες , τέλος ζουν το όνειρο τους, καθώς έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν αυτό που τους στέρησαν οι προσεχείς αντίπαλοι τους  , Γάλλοι , το 1998, στην καλύτερή τους πορεία μέχρι σήμερα.

Η καλή μέρα φάνηκε από το πρωί για τους Κροάτες , καθώς με 3 νίκες , απέναντι σε Νιγηρία, Αργεντινή και  Ισλανδία , πήρε πολύ εύκολα την πρώτη θέση του ομίλου με την απόλυτη συγκομιδή των 9 βαθμών.

Από τότε σαν άλλη Πορτογαλία του 2016, έχει 3 προκρίσεις , μετά την κανονική διάρκεια του αγώνα. Κέρδισε την Δανία του εκπληκτικού Σμάιχελ στα πέναλτι, τους διοργανωτές Ρώσους πάλι στα πέναλτι και έστειλε σπίτι τους Άγγλους στην παράταση.

Οι Κροάτες, με παίκτες όπως οι Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς και Πέρισιτς , έχουν την ποιότητα να φτάσουν ως το τέλος του δρόμου , αλλά αντιμετωπίζουν το πληρέστερο ρόστερ της διοργάνωσης, με τον καλύτερο και πιο φορμαρισμένο παίκτη αυτήν  την στιγμή, που ακούει στο όνομα Κιλιάν Εμπαπέ.

Κάθε προσπάθεια πρόβλεψης για τον τελικό , δεν είναι σοβαρή καθώς αν και η πλάστιγγα, γέρνει ελαφρώς προς το μέρος των Γάλλων, οι Κροάτες ήρθαν για να μείνουν σαν υπολογίσιμη δύναμη στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και η κατάκτηση του ποδοσφαιρικού Έβερεστ είναι όνειρο που θα διεκδικήσουν ως το τέλος.

Περιμένουμε με αγωνία αλλά και με στενοχώρια που τελειώνει αυτή η διοργάνωση, τον τελικό της Κυριακής και ας κερδίσει ο καλύτερος!

Διαφήμιση
Διαφήμιση