HomeΚΡΗΤΗΑυγενάκης στη Βουλή για «Κλεισθένη»

Αυγενάκης στη Βουλή για «Κλεισθένη»

«Μια τρομοκρατημένη κυβέρνηση που προσπαθεί να περιορίσει την ήττα της»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν διστάζετε να «οξύνετε», να υπονομεύετε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τους θεσμούς και τελικά να «μικραίνετε» τους θεσμούς. Με «μικρούς» θεσμούς όμως, δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλα πράγματα», τόνισε στη συζήτηση για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου «Κλεισθένης» από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Σημεία Τοποθέτησης:

  • «Η πολυδιαφημιζόμενη «μεταρρύθμιση» περιλαμβάνει, ουσιαστικά, 2 βασικές αλλαγές: την εισαγωγή της απλής αναλογικής, και την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, τον Οκτώβριο του 2019.
  • Σύμφωνα με τις δηλώσεις σας, κύριε Υπουργέ, η ευρεία «μεταρρύθμιση» του Καλλικράτη, που διαφημίζατε θα γίνει σε τρία μέρη: σήμερα, η αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης και των εκλογών,  το χωροταξικό το φθινόπωρο (όπως ανακοινώσατε) και οι αρμοδιότητες σε ύστερη φάση, μετά την αλλαγή του Συντάγματος, όπως προαναγγείλατε.
  • Θα σταθώ στις 2 βασικές «μεταρρυθμίσεις» που φέρνετε: Ο χρόνος των αυτοδιοικητικών εκλογών και ο χρόνος της θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών. Ο «Καλλικράτης» θεσπίζει την πενταετή θητεία και την εναρμόνιση των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές. Αυτή η επιλογή είχε ένα πολύ σημαντικό επιχείρημα: τη δημοσιονομική εξοικονόμηση.
  • Υποστηρίζατε ότι οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, διότι αλλοιώνεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας. Βέβαια, τουλάχιστον 16 Βουλευτές του Κόμματος σας είχαν άλλη άποψη. Τελικά, σας έπεισαν. Φαίνεται ότι δεν είστε τόσο σταθερός στην άποψή σας, την οποία θερμά υποστηρίζετε εδώ και μήνες!
  • Αλλάξατε γνώμη και υιοθετήσατε την άποψη των 16 Βουλευτών σας!  Οι οποίοι στην αρχική τροπολογία ζητούσαν ο 2ος κύκλος των αυτοδιοικητικών εκλογών να συμπέσει με τις Ευρωεκλογές. Μετά αλλάξατε και πάλι γνώμη και φέρνετε προς ψήφιση ο 1ος γύρος των εκλογών της αυτοδιοίκησης να συμπίπτει χρονικά με τις ευρωεκλογές!
  • Η ανικανότητά σας δεν έχει όρια. Μηχανεύεστε και νομοθετείτε μεθοδεύσεις, αλλά η ανεπάρκειά σας σάς εκθέτει και σας κάνει περίγελο.
  • Σε κάθε περίπτωση, η αλλοίωση του χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών ισχύει σε υπερθετικό βαθμό, εάν προσπαθήσετε αυτές να διεξαχθούν μαζί με τις εθνικές εκλογές.
  • Όλα, όμως, δείχνουν ότι για την συγκεκριμένη ημερομηνία προγραμματίζετε και τις εθνικές εκλογές. Μια απόλυτη εργαλειοποίηση των θεσμών, το απόλυτο αλαλούμ, ο απόλυτος εμπαιγμός, η απόλυτη κατάπτωση.
  • Εισάγετε την απλή αναλογική. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκετε το χάος και την αποδυνάμωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Η θέση της ΝΔ γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου στην ΤΑ είναι ξεκάθαρη και απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση. Η απλή αναλογική είναι βέβαιο ότι: θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα πλήξει την αξιοπιστία της Αυτοδιοίκησης.
  • Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, έχετε τρομοκρατηθεί από τη δημοσκοπική σας πτώση. Νομίζετε ότι με αυτά τα τερτίπια θα περιορίσετε την ήττα σας.
  • Δεν διστάζετε να «οξύνετε», να υπονομεύετε συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τους θεσμούς και τελικά να «μικραίνετε» τους θεσμούς. Με «μικρούς» θεσμούς όμως, δεν είναι δυνατό να γίνουν μεγάλα πράγματα».
  • Δυστυχώς, αυτό ποσώς σας ενδιαφέρει. Μόνο η πολιτική σας επιβίωση σας ενδιαφέρει! Η δημοκρατία, όμως, δεν έχει αδιέξοδα. Δίνει λύσεις. Και ο λαός θα σας δώσει την απάντησή του».
Διαφήμιση
Διαφήμιση